Přihlásit

Na Klatovsku žije rodina vzácných sýčků (ČRo-plzen.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V historickém objektu na Klatovsku sídlí rodina sýčků obecných s pěti mláďaty. Umístili je tam lidé ze Záchranné stanice živočichů ve Spáleném Poříčí.

Pět mladých sýčků vyvedl letos pár rodičů na utajeném místě na Klatovsku. Podle ornitologů je to velký úspěch, protože tito ptáci patří ke kriticky ohroženým druhům a v Plzeňském kraji žije jen pět párů. O odchov sýčků a jejich návrat do přírody se snaží lidé ze Záchranné stanice živočichů ve Spáleném Poříčí, na projektu také spolupracuje plzeňská zoologická zahrada a finančně ji podporuje Plzeňský kraj.

Celé rodině sýčků se zatím daří dobře, a pokud přežijí zimu, vypustí záchranáři do objektu další sýčky, aby se mohli společně rozmnožovat. V podkroví mají ptáci voliéru, ale přes den odpočívají na jasanu, který roste za domem. „Budova má dvě patra a na zdi těsně pod krokvemi je vidět trus a i místní pamětníci tvrdí, že je od sýčků, kteří už zde dříve žili,“ vysvětlil vedoucí Záchranné stanice Petr Jandík. Okolí je podle něj pro život sýčků přímo ideální. „Kolem jsou ekologičtí zemědělci, je tu výběh daňků a sečená louka, to je ideální pro to, aby tady mohli lovit,“ řekl.

Predátorem je pro ně i kočka

Záchranáři také učí sýčky shánět si jejich přirozenou potravu. Do objektu proto vypouští živé myši, ale ne myši ledajaké. „Nemohou to být ty bílé, laboratorní, ale klasické šedé myšky, tedy takové, s jakými se sýčci setkají v přírodě,“ upřesnil Petr Jandík. Sýčci jsou velmi plaší. Záchranáři se k nim proto musí přibližovat opatrně, pozorují je prostřednictvím fotopasti, kterou už ale malí zvědavci jednou shodili. Vzácný druh ptáka v přírodě ohrožují predátoři, třeba kočka domácí nebo kuna. Objekt je proti nim zabezpečen elektrickým ohradníkem.

Michaela Svobodová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.