Logo
Vytisknout stránku

Na Zlínsku se toulá medvěd, láká ho ovoce i med (Mladá fronta DNES)

ZLÍNSKÝ KRAJ

Krmeliště pro divočáky na vrcholu kopce Skalica u Vysokého Pole přilákalo medvěda, který se toulal po Valašsku. V sobotu dopoledne ho tady tváří v tvář potkal myslivec Stanislav Houšť.
„Byl to obrovský zážitek, ale v tu chvíli jsem byl zděšený. Okamžik jsme na sebe hleděli a pak se zvíře v klidu otočilo a zašlo do lesa,“ popsal Houšť. „Kdyby chtěl zaútočit, nestihl bych utéct ani vylézt nahoru na posed. Ale byl plachý a necítil se ohrožený,“ doplnil.
To už se medvěd po Valašsku toulal několik dnů, poprvé ho lidé viděli ve středu v údolí Vranča v Novém Hrozenkově. O den později ho vyfotili za hromadou dřeva v blízkosti mateřské školky a pod hotelem Permoník ve Vranči. „Volal mi člověk z obce, že viděl medvěda, abychom vyhlásili varování, a vzápětí volala i policie,“ reagoval místostarosta Nového Hrozenkova Pavel Jochec.
Odtud zvíře putovalo přes Lužnou směrem k Pulčínským skalám, vidět se nechalo u Popelišových pasek mezi Lužnou a Lidečkem. Potom přešlo koleje a mířilo směrem na Pozděchov. V sobotu dopoledne dorazil medvěd k Vysokému Poli a v pondělí ráno jej lidé viděli u silnice mezi obcemi Doubravy a Hřivínův Újezd.
„Už dříve se podobnou trasou vydali medvědi, ale i jiné velké šelmy. Šli z pohraničních lesů Javorníků do Vizovických vrchů a Bílých Karpat. Dá se předpokládat, že i tento medvěd se vrátí hlouběji do lesa a zmizí nám z očí,“ řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.
To ale platí, pokud svou pouť přežije. Ohrožují jej pytláci, ale především doprava. Podle velikosti jde odhadem o 130 kilogramů vážící zvíře, což odpovídá stáří kolem tří let. To je doba, kdy se mladí medvědi odpoutávají od matky a vydávají se hledat vlastní teritoria.
Do zastavěné oblasti ho pravděpodobně přilákalo zrající ovoce a ve Vranči zničil včelí úl. Zároveň ho ale z lesa ženou lidé.
„Začaly růst hřiby a lesy jsou neustále plné lidí. K tomu přičtěte cyklisty, turisty, běžce. Medvěd putuje, hledá potravu, ale taky nemá nikde klid. Zřejmě proto opustil zalesněné území,“ zmínil František Šulgan z chráněné krajinné oblasti Beskydy. Důvod k panice nevidí, podobně jako další odborníci. „Medvěd se v Javorníkách pohybuje běžně, přechází ze slovenské strany k nám a zase zpátky. V posledních třech letech máme i důkazy o tom, že tady zimuje,“ uvedl Michal Bojda z Hnutí Duha.
Většinu roku o něm ale lidé nevědí, občas najdou odborníci stopy či ho zachytí fotopast. Jestli jde právě o medvěda, který zde tráví zimu, jasné není. Ani to, zda se krajem netoulají zvířata dvě. Oznámení z jednotlivých míst se totiž lišila v odhadu velikosti zvířete.
„Nemáme DNA vzorky, které bychom mohli porovnat. Takže můžeme vycházet jen z toho, zda se neobjeví dvě zvířata na různých místech. Přikláníme se ale spíš k tomu, že jde o jedno zvíře, které migruje krajem,“ dodal Bojda.

„Medvěd putuje, hledá potravu, ale taky nemá nikde klid. Zřejmě proto opustil zalesněné území.“ František Šulgan, CHKO Beskydy

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.