Přihlásit

Na Zlínsku se toulá medvěd, láká ho ovoce i med (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZLÍNSKÝ KRAJ

Krmeliště pro divočáky na vrcholu kopce Skalica u Vysokého Pole přilákalo medvěda, který se toulal po Valašsku. V sobotu dopoledne ho tady tváří v tvář potkal myslivec Stanislav Houšť.
„Byl to obrovský zážitek, ale v tu chvíli jsem byl zděšený. Okamžik jsme na sebe hleděli a pak se zvíře v klidu otočilo a zašlo do lesa,“ popsal Houšť. „Kdyby chtěl zaútočit, nestihl bych utéct ani vylézt nahoru na posed. Ale byl plachý a necítil se ohrožený,“ doplnil.
To už se medvěd po Valašsku toulal několik dnů, poprvé ho lidé viděli ve středu v údolí Vranča v Novém Hrozenkově. O den později ho vyfotili za hromadou dřeva v blízkosti mateřské školky a pod hotelem Permoník ve Vranči. „Volal mi člověk z obce, že viděl medvěda, abychom vyhlásili varování, a vzápětí volala i policie,“ reagoval místostarosta Nového Hrozenkova Pavel Jochec.
Odtud zvíře putovalo přes Lužnou směrem k Pulčínským skalám, vidět se nechalo u Popelišových pasek mezi Lužnou a Lidečkem. Potom přešlo koleje a mířilo směrem na Pozděchov. V sobotu dopoledne dorazil medvěd k Vysokému Poli a v pondělí ráno jej lidé viděli u silnice mezi obcemi Doubravy a Hřivínův Újezd.
„Už dříve se podobnou trasou vydali medvědi, ale i jiné velké šelmy. Šli z pohraničních lesů Javorníků do Vizovických vrchů a Bílých Karpat. Dá se předpokládat, že i tento medvěd se vrátí hlouběji do lesa a zmizí nám z očí,“ řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.
To ale platí, pokud svou pouť přežije. Ohrožují jej pytláci, ale především doprava. Podle velikosti jde odhadem o 130 kilogramů vážící zvíře, což odpovídá stáří kolem tří let. To je doba, kdy se mladí medvědi odpoutávají od matky a vydávají se hledat vlastní teritoria.
Do zastavěné oblasti ho pravděpodobně přilákalo zrající ovoce a ve Vranči zničil včelí úl. Zároveň ho ale z lesa ženou lidé.
„Začaly růst hřiby a lesy jsou neustále plné lidí. K tomu přičtěte cyklisty, turisty, běžce. Medvěd putuje, hledá potravu, ale taky nemá nikde klid. Zřejmě proto opustil zalesněné území,“ zmínil František Šulgan z chráněné krajinné oblasti Beskydy. Důvod k panice nevidí, podobně jako další odborníci. „Medvěd se v Javorníkách pohybuje běžně, přechází ze slovenské strany k nám a zase zpátky. V posledních třech letech máme i důkazy o tom, že tady zimuje,“ uvedl Michal Bojda z Hnutí Duha.
Většinu roku o něm ale lidé nevědí, občas najdou odborníci stopy či ho zachytí fotopast. Jestli jde právě o medvěda, který zde tráví zimu, jasné není. Ani to, zda se krajem netoulají zvířata dvě. Oznámení z jednotlivých míst se totiž lišila v odhadu velikosti zvířete.
„Nemáme DNA vzorky, které bychom mohli porovnat. Takže můžeme vycházet jen z toho, zda se neobjeví dvě zvířata na různých místech. Přikláníme se ale spíš k tomu, že jde o jedno zvíře, které migruje krajem,“ dodal Bojda.

„Medvěd putuje, hledá potravu, ale taky nemá nikde klid. Zřejmě proto opustil zalesněné území.“ František Šulgan, CHKO Beskydy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.