Logo
Vytisknout stránku

V Ostravě srazila dodávka mladého losa, nehodu nepřežil (ČTK)

Ostrava 17. září - Mladého losa o hmotnosti odhadem přes 350 kilogramů srazila dnes brzy ráno dodávka v Ostravě-Bartovicích. Lidé zraněni nebyli, zvíře ale uhynulo, řekl ČTK mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Nehoda se stala ve frekventované Rudné ulici kolem 4:30, dodávka Iveco jela ve směru z Havířova do Ostravy. Jde o okrajovou část města, ovšem v poměrně hustě osídlené oblasti poblíž hutního podniku ArcelorMittal Ostrava.

Do Slezska a na Moravu se občas losi zatoulají při migračním tahu z Polska. Loni na podzim tak byl jeden los spatřen v okolí Olomouce a druhý nedaleko Opavy.

Odhaduje se, že v Česku žije zhruba 20 losů, nejvíc, asi 15, na Šumavě. Jejich počty ale podle ochránců opět klesají, ohrožují je pytláci a budování bariér v krajině. Loni zahynuli při nehodách v Česku dva losi, předloni uhynula dvě zvířata následkem stresu při nevydařeném odchytu u Brna. Los evropský patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě ho lidé vyhubili, v minulém století se tam začal opět šířit z Polska.

U dnešní nehody asistoval vyprošťovací vůz hasičů, který losa naložil na přistavené auto myslivců.

V noci na dnešek zasahovali hasiči v kraji i při srážce se zvířaty na dálnici D1 u Suchdolu nad Odrou na Novojičínsku. Dvě divoká prasata tam přebíhala přes dálnici, každé srazil jiný automobil. Divočáci byli na místě mrtví, osádkám automobilů se nic nestalo.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.