Přihlásit

V Ostravě srazila dodávka mladého losa, nehodu nepřežil (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava 17. září - Mladého losa o hmotnosti odhadem přes 350 kilogramů srazila dnes brzy ráno dodávka v Ostravě-Bartovicích. Lidé zraněni nebyli, zvíře ale uhynulo, řekl ČTK mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Nehoda se stala ve frekventované Rudné ulici kolem 4:30, dodávka Iveco jela ve směru z Havířova do Ostravy. Jde o okrajovou část města, ovšem v poměrně hustě osídlené oblasti poblíž hutního podniku ArcelorMittal Ostrava.

Do Slezska a na Moravu se občas losi zatoulají při migračním tahu z Polska. Loni na podzim tak byl jeden los spatřen v okolí Olomouce a druhý nedaleko Opavy.

Odhaduje se, že v Česku žije zhruba 20 losů, nejvíc, asi 15, na Šumavě. Jejich počty ale podle ochránců opět klesají, ohrožují je pytláci a budování bariér v krajině. Loni zahynuli při nehodách v Česku dva losi, předloni uhynula dvě zvířata následkem stresu při nevydařeném odchytu u Brna. Los evropský patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě ho lidé vyhubili, v minulém století se tam začal opět šířit z Polska.

U dnešní nehody asistoval vyprošťovací vůz hasičů, který losa naložil na přistavené auto myslivců.

V noci na dnešek zasahovali hasiči v kraji i při srážce se zvířaty na dálnici D1 u Suchdolu nad Odrou na Novojičínsku. Dvě divoká prasata tam přebíhala přes dálnici, každé srazil jiný automobil. Divočáci byli na místě mrtví, osádkám automobilů se nic nestalo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.