Přihlásit

Myslivci vystavili stovky trofejí z Opavska (Region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VĚTŘKOVICE
Více než tisícovka loveckých trofejí byla k vidění o víkendu v Kulturním domě ve Větřkovicích. Během chovatelské přehlídky si návštěvníci mohli prohlédnout trofeje daňků, srnců, jelenů, muflonů i divočáků. Vystaveny zde byly také ty nejlepší úlovky, tedy trofeje oceněné zlatou, stříbrnou či bronzovou medailí.

Chovatelská přehlídka loveckých trofejí ulovených v roce 2017 odstartovala minulou sobotu ráno. Akci uspořádal Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty v Opavě. "Přehlídka je výsledkem hospodaření myslivců v celém okrese Opava, kde je třiaosmdesát honiteb ve čtyřech pověřených obcích, kterými jsou Hlučín, Opava, Vítkov a Kravaře," vysvětluje předseda Okresního mysliveckého spolku v Opavě Zdeněk Glauder. Celá oblast by se podle něj dala rozdělit do dvou částí, které mají z mysliveckého hlediska rozdílný charakter. Zatímco na Opavsku, Hlučínsku a Kravařsku převládá srnčí zvěř, na Vítkovsku, kde je oblast hornatější, žijí více jeleni, daňci a mufloni. V okrese jsou dvě bažantnice, a to celoevropsky uznávaná bažantnice Albertovec a bažantnice Šilheřovice. Dále jsou zde obory Jelenice a Guntramovice. Zbytek tvoří revíry volné, které obhospodařují jednotlivé myslivecké spolky.

Expozice čítá více než 1250 trofejí
Přehlídka byla zahájena mysliveckými fanfárami, o které se postarali myslivečtí trubači ze Slezské Harty. Uvedl ji Zdeněk Glauder spolu s předsedou myslivecké komise Pavlem Brodským a starostou Větřkovic Miroslavem Černochem. "Expozice čítá asi 1 250 trofejí, máme zde zhruba šedesát trofejí jelenů, na dvě stě trofejí daňků, 950 srnců a asi čtyřicet trofejí muflonů," vypočítává Brodský. V kulturním domě si návštěvníci mohli trofeje prohlédnout i v neděli. Značný zájem vyvolaly medailové trofeje, tedy pětačtyřicet kusů, které byly odbornou komisí oceněny zlatou, stříbrnou či bronzovou medailí. "Tyto trofeje představují naprostou špičku chovu, já ale nerad hodnotím, protože i ta nejmenší hlavička může mít pro svého lovce veliký význam," říká Zdeněk Glauder s tím, že hodnotící komise musí posuzovat věk a chovnou hodnotu jednotlivých kusů. "Na trofejích je vidět, že okres Opava patří mezi ty kvalitní, kde myslivci skutečně umí dobře hospodařit. Na trofejích je patrné, že zvěř je vitální, zdravá, že se o ni myslivci dobře starají, a to hlavně v zimě, kdy ji v mrazech dobře krmí a dokážou jí zajistit tolik potřebný klid," dodává Glauder.

Nábor nových členů
Myslivci mezi sebou rádi přivítají mladé tváře. "Každoročně máme kolem dvaceti adeptů, kteří zdárně ukončí kurz. Za každého nového člena jsme vděční, přece jen myslivecká populace stárne. Mezi adepty bývají čím dál častěji ženy, které se k nám dostávají nejčastěji díky chovu loveckého plemene psa. Kurz je obsáhlý, je třeba osvojit si řadu vědomostí z oblasti kynologie, péče o zvěř, střelectví a podobně, na druhou stranu ale máme jistotu, že většina myslivců jsou lidé, kteří mají rádi přírodu a jsou připraveni se o ni dobře starat," uzavírá Glauder.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.