Přihlásit

Vlci z Vraních hor se toulají i po Krkonoších (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ŽACLÉŘ

Vraní hory na Trutnovsku jsou dalším místem v kraji, kde se potvrdila reprodukce vlků ve volné přírodě. Na česko-polském pomezí mezi Broumovskou vrchovinou a Krkonošemi jich žije trvale asi pět. První novodobé trvalé výskyty vlků byly v hradeckém kraji po více než 200 letech potvrzeny v roce 2015 na Broumovsku, v létě 2016 tam fotopast zachytila mláďata.
„S největší pravděpodobností populace ve Vraních horách pochází právě z Broumovska. Vlci se sem přesunuli nejpozději koncem loňského roku a letos na jaře vyvedli mladé. Předpokládáme, že asi dva vlci z původní broumovské smečky zůstali v oblasti Broumovských stěn,“ řekl spolupracovník Hnutí Duha Jan Koranda.
Několikrát do měsíce vyráží na vlčí hlídky do terénu, aby monitoroval jejich výskyt. Hledá v krajině trus, srst, ulovená zvířata, kontroluje fotopasti a v zimě stopy ve sněhu. Když narazí na stopy, přes navigaci je zaznamená do mapy, změří, vyfotí, případně sebere vzorky pro zjištění DNA. Našel i vlčí shromaždiště - místo, kde se letošní vlčata narodila a dospělí se o ně několik měsíců starali. Nešlo totiž přehlédnout. Na palouku se po zemi válely okousané plastové lahve, ohlodané kosti divokých zvířat a vlčí trus. Výskyt vlků potvrdily i záznamy z fotopastí v okolí. „Letošní vlče už je docela veliké, máme záznam z 21. srpna,“ uvedl Koranda.
Letos 10. června při kontrole jedné fotopasti dokonce na vlky narazil. „Několik vteřin mě pozorovali a utekli. Byl to nezapomenutelný zážitek, jednoho se mi podařilo vyfotit,“ řekl a dodal, že lidé se nemusí bát: „Pro člověka vlk nebezpečný není, u psů může být problém. Pokud by se někomu zaběhl, nemusel by setkání s vlkem přežít. Vlk považuje psa za konkurenta.“
Vlci v hradeckém kraji pocházejí z Lužice z polsko-německého pomezí a patří k populaci nížinných vlků. Vědci nyní zkoumají, jestli jejich výskyt v horském prostředí v hradeckém kraji neznamená zkřížení s karpatskými, kteří žijí naopak převážně v horách. V posledních letech totiž přibývá pobytových stop i ve východních Krkonoších. „Vlci z Vraních hor mohou zabíhat do východních Krkonoš i na Broumovsko. Nemáme zatím důkaz, že by v Krkonoších žila další smečka,“ dodal Koranda.
Letos v červnu fotopast na Rýchorách, nedaleko od Vraních hor, zachytila mladého jedince. Začátkem srpna chovatel našel v ohradě ovcí u Vrchlabí živou vlčici. Podle Korandy však zřejmě nebyla ze smečky z Vraních hor. Odborníci ji pustili na svobodu, ale když vešla do restaurace krkonošského hotelu, odchytili ji a později ji museli veterináři kvůli podezření na vzteklinu utratit. Výsledky genetické analýzy ukázaly, že šlo o samici čistokrevného vlka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.