Logo
Vytisknout stránku

Poblíž hranic se podařilo nafilmovat vlka. Pohyboval se v lesích nedaleko Ratiboře (Moravskoslezský deník)

Ratibořsko – Polská média upozornila na video, které zveřejnil lesní úřad Ratibořska. Už dlouho se spekulovalo, že se do lesů v okolí Ratiboře vrací vlci. Nyní je konečně k dispozici důkaz: videozáznam.
„Každý rok byly zjištěny jen nejasné záchytné indicie. Diskutovalo se o tom, že někdo viděl něco podobného vlkovi, ale nebyl žádný důkaz. Nakonec se podařilo zaregistrovat dva vlky. Jeden z nich je zachycený na filmu."
Ačkoli to z dálky vypadá, že je drobný, ve skutečnosti to bylo opravdu velké zvíře,“ komentovali zveřejněné video polští lesníci.
Vlk nafilmovaný poblíž obce Kotlarnia je pravděpodobně samec. Podle všeho jde o migrujícího jedince, takže nelze určit, kudy procházel, než se dostal do česko-polského pohraničí.
Teoreticky dnes už může být v úplně jiné části Polska, nebo také na cestě do českých lesů. Místo, kde byl nafilmován, leží asi 50 kilometrů od hranic.
Vlka obecného loni v říjnu zachytila fotopast nalíčená myslivcem mezi Šternberkem a Moravským Berounem.
V roce 2016 fotopast zachytila vlka v severní části Jeseníků. Na jaře 2014 v Krasově u Krnova bylo roztrháno sedm ovcí a podle hlubokých zákusů na krku a překousaných žeber podezření padlo na vlky. Otisk tlapy v blátě ani nekvalitní videozáznam z dálky ale nebyly stoprocentní důkazy o útoku vlka na ovce pár kilometrů od Krnova. Jednoznačný důkaz o výskytu vlka v Jeseníkách pochází z okolí Břidličné, kde byl vlk zastřelen v roce 2005.
Podle polského deníku Nowa Trybuna Opolska je sice aktuální video důkazem o přítomnosti dvou vlků v rozsáhlém lesním komplexu u města Kuźnia Raciborska, ale neznamená to, že zde vlci žijí trvale, ani to, že se v tomto regionu pohybuje celá smečka. Nelze to ale ani vyloučit.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.