Logo
Vytisknout stránku

Malorážka YELLOW BOY (Zbraně a náboje)

OPAKOVACÍ MALORÁŽKY URČITĚ NEJSOU ČÍMSI NEOBYČEJNÝM A EXISTUJE JICH MNOHO: S KLASICKÝM OTOČNÝM ODSUVNÝM ČI PŘÍMOTAŽNÝM ZÁVĚREM I NABÍJENÝCH PŘEDPAŽBÍM. ALE LEVER-ACTION MALORÁŽKA JE PŘECE JEN NĚCO NE TAK OBVYKLÉHO.

Navíc jedná-li se o slavnou winchestrovku přezdívanou indiány díky jejímu zářivému mosaznému rámu Yellow Boy, žlutý hoch. V ráži .22 Long Rifle ji dodává na trh známý výrobce replik ručních palných zbraní A. Uberti. U nás je, dá se říci, novinkou, byť je vyráběná již delší dobu.
Je vyráběna v provedení jako puška s hlavní 24 palců dlouhou nebo jako karabina s ^palcovou hlavní. Krásně provedené zbraně s blyštivým rámem a s lesklým tmavým dřevěným pažbením ale při bližším ohledání nastolí otázku: a kde je ona pověstná charakteristická nabíjecí klapka? Ta totiž na této zbrani chybí. Proč?

NABÍJENÁ ZEPŘEDU JAKO HENRYOVKA

„Proč zde není nabíjecí klapka, která má u winchestrovky šestašedesátky pochopitelně být, je logické a odpověď jednoduchá. Věci na pravou míru uvádí Martin Holý z prodejny firmy Dave Western Guns, kde jsou puška i karabina v prodeji. „Protože náboj .22 Long Rifle by prostě nabíjení přes klapku nepřežil, zlomil by se nebo jinak zdeformoval. Je křehoučký, hilzna měkká, nevydržel by zdolávání odporu klapky při zasouvání do trubice zásobníku. A tak se trubicový zásobník pod hlavní musí nabíjet zepředu, de facto jako henryovka, která je předchůdkyní této winchestrovky. Jinak mechanika a vnitřní mechanismus jsou úplně stejné, jako má klasická puška Winchester Model 1866.“ Winchestrovka 1866 neboli „šestašedesátka“ byla prvním modelem vyšlým již z továrny Olivera Winchestera a de facto je jen pokračováním patentu opakovačky puškaře Benjamina Tylera Henryho, jak zasvěcení vědí. Rám šestašedesátky, jejíž první model prošel vývojovou řadou, je přesně takový, jaký má henryovka. Přibyla jen nabíjecí klapka, kterou henryovky neměly. Náboje se do nich nabíjely do trubicové schránky dost nepohodlně zepředu, jako v případě malorážky 1866 od firmy A. Uberti. Nabíjecí klapka se objevila zkusmo až u posledních modelů Henryho opakovaček a osvědčila se. Ovšem pušky s tímto vylepšením byly uvedeny na trh už jako zcela nový model pušky pod označením Winchester model 1866.

MALÉ VÝROČNÍ ODBOČENÍ

Když už se bavíme o malorážovém provedení této pušky, připomeňme, že firma Uberti vyrobila před dvěma lety u příležitosti 150. výročí modelu Winchester 1866 repliku pušky v původním provedení. A dobře. Na rozdíl od firmy Winchester, která se nechala inspirovat jejím posledním provedením, ke gravírování přidala signaturu Universary 150. Jinak ale svým výrobkem výročí slavné pušky dosti znectila, když její původní klasické listové pružiny nahradila vinutými, přidala pojistky a jiné moderní prvky, které tam vůbec nepatří, a nasadila cenu kolem sta tisíce korun. Na zpotvořenou kopii originálu tedy značně vysokou.
Samozřejmě náboj .44 Henry s okrajovým zápalem, pro který byl poslední model komorován, nikdo dnes vyrábět nebude a jiný kalibr lze proto jistě tolerovat. Tolerovat ale nešlo onu totální modernizaci pušky, jež pro ty, co se historií winchestrovek zabývají, byla naprosto nepřijatelná. Stejně jako její koupě za takovou cenu, navíc se signaturou „Made in Japan“, která tomu všemu nasadila korunu.
Replika originálu od Ubertiho byla věrná a bylo možné ji koupit za necelých 30 000.

SE LIŠÍ

Materiály na pušce 1866 ráže .22LR jsou použité také stejné jako na „dospělé" zbrani ráže .4440 nebo .45, takže kupující dostane plnohodnotnou flintu bez nějakých zinkových či jiných náhrad a podobně. Dřevo na pažbě je kvalitní ořechové a krásné.
„Jestliže tedy chce někdo pákovou winchestrovku a z nějakých důvodů musí používat jen malorážové střelivo, někde to může být dané třeba střelnicí, kam vás nepustí se zbraní větší ráže kvůli hluku, jinde zase osobními důvody nebo respektem k velkým rážím, může si dopřát takovouto náhradní nádheru."
Od dlouhé pušky se karabina v ráži .22LR liší nejen kratší hlavní, ale také provedením pažby, konkrétně její zakulacenou koncovkou, botkou, na rozdíl od ostrého puškového projmutí. Různé je také uzavírání zásobníku v přední části, kdy u pušky je bajonetového typu, u karabiny šroubovací.

V RÁŽI .22 BYL VYRÁBĚN MODEL WINCHESTER 1873

Faktem je, že Winchester opakovací malorážky vyráběl, nejsme si jistí, zda též model 1866, ale model 1873 pro sportovní střílení ano.
„Kdysi jsem tomu nevěřil a divil jsem se, když jsem později našel v literatuře, že winchestrovky jako malorážky byly opravdu vyráběny," dodává Ing. Vlastimil Pavlík z Dave Western Guns. „Prameny uvádějí, že první rimfire opakovací Winchesterova puška vyrobená v Americe byla zavedena v roce 1884. Takže Winchester vyráběl pušku model 1873 v ráži .22 LR od roku 1884 do roku 1904. Komorovaná byla pro náboj .22 Short nebo .22 Long, čímž je zřejmě myšleno Long Rifle. Dočteme se dále, že tyto malorážky byly nabízeny pouze s hlavněmi délky 24 nebo 25 palců s plnou délkou trubicového zásobníku, tedy se stejně dlouhým jako hlaveň. Typ náboje byl signován na boku závěru. Uváděno je také, že firma Winchester prodala celkem 19 000 kusů těchto malorážek.
Pátrání v odborné literatuře - alespoň v té, kterou jsme měli v Dave Western Guns k dispozici - žádnou zmínku o výrobě winchestrovky 1866 v ráži .22 nepřineslo. Takže se jako malorážka zřejmě nevyráběla... Ale kdo ví... Co k tomu vedlo firmu A. Uberti se snad jednou dozvíme.

Puška Winchester Model 1866 byla vyráběna ve třech základních variantách. Jako Sporting rifle s hlavní délky 24 palců (610 mm), s osmihrannou nebo vzácněji s kulatou se zásobníkem po celé délce na 17 nábojů, dále jako Carbine s kulatou hlavní délky 20 palců (508 mm), zásobníkem po celé délce hlavně na 13 nábojů a také ve vojenské verzi v provedení Musket s válcovou hlavní délky 27” (686mm) a se zásobníkem na 17 nábojů. U prvních modelů byla klapka na náboje rovná, u pozdějších modelů měla vybrání pro snazší zasouvání nábojů. Výroba pušky trvala od roku 1866 do roku 1898 a celkem jí bylo vyrobeno kolem 170 000 kusů. Byla považována za vylepšenou henryovku a nazývána proto také jako „Improved Henry". Standardně střílela náboje .44 Henry s okrajovým zápalem, ale ke konci její výroby se již objevily i modely komorované na náboj .44 Henry se středovým zápalem.

***

TECHNICKÉ ÚDAJE

Výrobce: A. Uberti
Druh zbraně: Opakovací malorážka
.
Model 1866 Sporting Rifle
Ráže 22LR
Délka hlavně 24" puška, 19" karabina
.
Počet ran 13, 10
Typ hlavně osmihranná
Cena 26 200 Kč, karabina 25 100 Kč
Kontakt Dave Western Guns,
Praha 1, Opletalova
6, tel.: 224247470,
601368931, www.zbrane-dave.cz

Jiří Knotek

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.