Přihlásit

Na Dyji vznikne umělé místo pro tření pstruhů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lukov (Znojemsko) - Vodohospodáři na Dyji mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem vybudují umělé přeshraniční trdliště pro tření pstruhů. Mělo by zlepšit podmínky pro život a rozmnožování ryb. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Takzvané trdliště na řece vznikne v součinnosti státního podniku, Národního parku Podyjí a sousedního rakouského Národního parku Thayatal, který bude celé dílo následně monitorovat. "Bude sledovat, jak trdliště využívají různé druhy ryb a nakolik umělá trdliště dokážou zajistit vývoj pstruha potočního. Současně s tím bude ověřovat stabilitu umělého trdliště a kontrolovat, zda a jak dochází k přesunu materiálu," uvedl Chmelař.

Samotné trdliště vznikne navezením a rozhrnutím přibližně 40 metrů krychlových štěrku, bude 10 metrů široké, 20 metrů dlouhé a asi 20 centimetrů hluboké. Do trdliště následně nasadí 50.000 jiker. "Vznik umělého trdliště potrvá pouhý den a náklady na jeho vytvoření budou minimální. Samotný monitoring potrvá od září 2018 do prosince 2019," uvedl mluvčí.

Vodohospodáři chtějí po vyhodnocení dat z monitoringu vytvořit koncepci pro zlepšení reprodukčních míst v řece mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem. Podle státního podniku není v současnosti významu funkčních trdlišť věnována dostatečná pozornost. Výslednou zprávu vodohospodáři předloží zodpovědným správním orgánům, rybářským svazům a vědecké obci.

Pstruh potoční je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých, je rozšířen prakticky po celé Evropě. V Národním parku Podyjí je podle webu správy parku zmapováno přes 200 trdlišť. Lze je najít například pod jezem u Šobeské lávky, v úseku mezi Papírnou a odbočkou k Sealsfieldově kameni nebo ve Vranově mezi Zadními Hamry a loukou Pod Slujemi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.