Přihlásit

Nová zonace v Podyjí by mohla platit do poloviny příštího roku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Znojmo 6. září - Národní park Podyjí by mohl mít v první polovině roku 2019 čtyři zóny ochrany místo dosavadních tří. Změna takzvané zonace v parku vyplývá z novely zákona o ochraně přírody a krajiny z minulého roku, platí pro všechny čtyři tuzemské národní parky. Na rozdělení zón v Podyjí se dnes dohodla správa parku se svou radou, návrh projedná ministerstvo životního prostředí. V tiskové zprávě to dnes za správu parku uvedl David Grossmann.

Podyjí bude mít stejně jako ostatní parky čtyři zóny místo dosavadních tří. Nové vymezení zón podle Grossmanna neovlivní přístup návštěvníků do národního parku. "Je ale podkladem pro různé způsoby péče o jednotlivé části krajiny národního parku," uvedl Grossmann. V zóně přírodní a v zóně přírodě blízké, které se nacházejí například v lesích na Vranovsku nebo na svazích říčního údolí, bude příroda ponechána především samovolnému vývoji. Krajinu v zóně soustředěné péče, jako například vřesoviště nebo údolní louky, budou správci parku nadále ovlivňovat kosením či cílenou pastvou. V zóně kulturní krajiny jsou vymezeny zejména zastavěné plochy využívané lidmi.

Dosud platí zóny první, druhá a třetí podle stupně ochrany. Nově dohodnutá zonace by po vyhlášení měla platit nejméně následujících 15 let. "Jedná se o jasný design péče o chráněné území Národního parku Podyjí, který vychází z nové právní úpravy a přitom respektuje dosavadní směřování péče o ně. Ctí základní principy ochrany národních parků, především podporu přírodních procesů na většině jeho území. Zároveň zajišťuje návaznost na obdobné způsoby ochrany přírody v rakouském Národním parku Thayatal, se kterým územně souvisí," uvedl ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Zóna přírodní a přírodě blízká se tak bude v následujících letech rozkládat na zhruba 60 procentech území národního parku, což je podle ředitele nejvyšší podíl ze všech národních parků v České republice.

V třicetičlenné Radě parku kromě odborníků z různých oborů zasedají i zástupci všech obcí z ochranného pásma národního parku a také zástupce Jihomoravského kraje. Zonaci Podyjí nyní musí projednat ministerstvo životního prostředí, které připraví potřebnou vyhlášku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.