Logo
Vytisknout stránku

Zátor adoptoval ptáka roku, vzácného sýčka obecného (Bruntálský a krnovský deník)

Obec Zátor věnovala pět tisíc korun záchranné stanici Bartošovice. Ta dar použije na zajištění péče o sýčka obecného.

Zátor
Obec Zátor tímto způsobem adoptovala sýčka, který je odkázaný na péči Záchranné stanice Bartošovice. Zátor za to dostal od Českého svazu ochránců přírody ČSOP v Novém Jičíně jako poděkování darovací certifikát.
Česká společnost ornitologická každý rok vyhlašuje "ptáka roku". Po loňském datlovi černém se ptákem roku 2018 stal právě sýček obecný.
Tento druh bohužel v okrese Bruntál pravděpodobně už zcela vyhynul a vůbec v celé republice je sýček velmi vzácný.
Intenzivní houkání sýčků bylo kdysi považováno za předzvěst neštěstí, takže dokonce obohatilo češtinu o krásné slovo sýčkovat. Houkání sov sice můžeme v okrese Bruntál zaslechnout celkem běžně, ale hlas sýčka obecného mezi nimi není. Tento velmi vzácný opeřenec z našeho regionu zcela zmizel a v celé republice hnízdí už jen asi 250 párů. I proto sýčka ornitologové vyhlásili Ptákem roku 2018.
"Sýček obecný už delší dobu nežije ani v Litovelském Pomoraví. Před pár lety se nám podařilo najít jeden uhynulý kus, který srazilo auto," řekl Vladislav Holec ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Litovelské Pomoraví.
Počátkem dvacátého století byl sýček obecný nejhojnější druh sovy a na našem území hnízdily desítky tisíc párů. Tento ptačí druh ovšem zmizel z krajiny velmi rychle. Na katastrofickém úbytku malých sov se podepsala zejména zemědělství.
Namísto pestré krajiny s řídkými trávníky a původními pastvinami, kde sýčci získávali potravu, vznikly scelené lány. Ale jedná se i o další faktory, jako třeba rozmnožení kuny skalní, která je pro ptáky predátorem.
Příbuzným sýčka je sýc rousný. Ale i ten je neméně vzácný a jeho populace je v regionu silně ohrožená.
"Hnízdí především v masívu Hrubého Jeseníku, je to druh malé horské sovy," vysvětlil ornitolog Petr Šaj ze správy CHKO Jeseníky.
Výskyt sýce rousného monitoruje spolek Tyto. V Jeseníkách před časem členové spolku rozmístili pětasedmdesát budek, aby podpořili záchranu cenného dravce. V loňském roce zaznamenali sedm hnízdících párů, které přivedly na svět téměř třicet mláďat.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.