Přihlásit

Z Jankovského potoka vymizely perlorodky, mění se způsob ochrany (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava 5. září - Populace perlorodek říčních v Jankovském potoce na Pelhřimovsku není životaschopná. Množit se přestala někdy v 60. letech a doposud jen dožívala. ČTK to dnes řekl ředitel správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. Jde o jedinou lokalitu na Vysočině s kriticky ohroženou perlorodkou. Zatím byla chráněná jako národní přírodní památka. Nově byly v území rozhodnutím kraje zřízeny dvě přírodní rezervace.

"Je to teď asi vhodnější způsob ochrany," řekl Hlaváč. Uvedl, že národní přírodní památka se vyhlašuje k ochraně jednoho přírodního fenoménu, přírodní rezervace by měla chránit celý ekosystém, "který je jedinečný a unikátní i bez ohledu na perlorodku," uvedl. Vyskytuje se tam řada chráněných druhů rostlin a živočichů.

Perlorodky jsou dlouhověké, mohou se dožívat i sta let. O záchranu jejich populace v Jankovském potoce ochránci usilovali několik desítek let. Ukázalo se, že jejich prostředí ovlivňuje hospodaření v celém povodí, protože potřebují vodu chudou na živiny. "Perlorodka má totiž skutečně enormní nároky na kvalitu vody," uvedl Hlaváč. Omezení, která by musela nastat, by se týkala velkých ploch. I tak by podle studií dlouho dozníval vliv předchozího hospodaření.

Národní přírodní památka Jankovský potok byla vyhlášena v roce 1992 na 72 hektarech. Kraj na svém webu uvedl, že včetně ochranného pásma zahrnovala 384,5 hektaru pozemků. Obě nové přírodní rezervace se včetně ochranných pásem týkají 124,5 hektaru. Nařízení o zřízení rezervací Prameniště Jankovského potoka a Meandry Jankovského potoka vydala v úterý rada kraje.

Věra Stejskalová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.