Přihlásit

Myslivostí k pokoře a opravdové radosti (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

RADOŠOV – Přírodu Bůh stvořil proto, abychom ji obdivovali, abychom se z ní radovali, ale také, abychom ji ochraňovali. Ale víme, že se páchá mnoho nepravostí právě na přírodě, na rostlinách i na zvířatech, na všem, co Bůh dal člověku, aby to užíval ke své potřebě.

I taková varovná a mnohé dnešní lidské činy odsuzující slova zazněla během myslivecké mše, která se konala v Radošově v sobotu 1. září ve 14 hodin odpoledne. Slavnost, pořádaná již poosmé u příležitosti svátku sv. Jiljí, se konala u božích muk, vystavěných Mysliveckým spolkem Radošov v roce 2010. Letošní slavnost přátel přírody, lesa, myslivosti se konala opět za účasti členů Řádu sv. Huberta Komendy Morava. Tato akce je sloužena jako poděkování myslivců spolku a všech přítomných za dar přírody a současně je i prosbou o přímluvu sv. Huberta při provozování myslivosti.

Při mši, sloužené u pěkného Vavroveckého rybníka, zazněl i požadavek, aby prostředí, ve kterém žijeme, bylo prostředí pokoje: „Vždyť světci jako svatý František, Hubert nebo Jiljí, jestliže žili v hlubokém souladu s Bohem, tak žili v souladu s přírodou. Bůh svěřil lidem přírodu a celé stvoření jako dar své lásky.“ V přímluvách mše proto zazněly mj. i tyto prosby: „Prosíme, dej nám, Pane, sílu, abychom chránili a posilovali život kolem sebe ve všech jeho podobách a odpovědně s ním zacházeli. Dej nám odvahu k pokání a nápravě všech škod, které jsou páchány člověkem na rostlinstvu, zvěři, půdě, ovzduší a vodách naší planety… Dej, ať myslivci, skrze krásný vztah k přírodě a myslivosti, proměňují srdce těch, kdo nerozumí pokoře a opravdové radosti.“ Tyto prosby zazněly při vědomí současného stavu, kdy je orná půda u nás doslova plundrována průmyslovým zemědělstvím, na polích křepelky a koroptve nevidět a v lesích už žije více lišek než zajíců. Proto byla na místě i prosba: „Pane, buď nám i nadále přímluvcem a ochráncem při řádném výkonu práva myslivosti a ochrany přírody. Žehnej našim mysliveckým spolkům, uživatelům honiteb, nám i našim rodinám.“

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.