Přihlásit

Myslivci na Zlínsku mění pachové ohradníky za nové. Obava z rozšíření prasečího moru trvá (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci na Zlínsku mění dosavadní pachové ohradníky za nové. Mají omezovat pohyb divokých prasat a tím snižovat riziko šíření afrického moru. Nové ohradníky jsou šetrnější k životnímu prostředí než ty dosluhující.

V Želechovicích na Zlínsku rozmístili v těchto dnech na víc než čtyřech kilometrech 840 nových pachových ohradníků kvůli africkému moru prasat. „Bylo to kus práce, protože jsme systém, který jsme používali předtím, museli celý předělat. Odinstalovat původní pěny, odvézt je do spalovny ke zneškodnění,“ popsal hospodář Mysliveckého spolku Želechovice nad Dřevnicí Josef Červenka.

Dosavadní kelímkové ohradníky po roce dosluhují na celém Zlínsku. „Začínají se drolit, ty částečky spadnou do půdy a mohly by ji kontaminovat,“ vysvětlil výrobce pachových ohradníků Vlastimil Nevrkla. Výrobce přivezl první várku s nově vyvinutou hmotou mysliveckému spolku v Želechovicích minulý týden. „Je naprosto odbouratelná, to znamená, je šetrná vůči přírodě, je na bázi škrobu,“ řekl Nevrkla. Šíření prasečího moru stále hrozí

Linie pachových ohradníků na Zlínsku měří celkem 38 kilometrů. Aktuálně myslivci obměnili přibližně třetinu. Zbytek dostanou a nainstalují za měsíc. Je to pracné, ale podle Státní veterinární správy velmi důležité. „Stále vycházíme z toho, že neuplynulo ještě šest měsíců od posledního nálezu pozitivních zvířat,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.