Přihlásit

Josef Vojáček se ujal funkce generálního ředitelů Lesů ČR (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové 3. září - Josef Vojáček se dnes ujal funkce generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR). Na ředitelství podniku v Hradci Králové jej do funkce uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Dosud byl Vojáček ředitelem Vojenských lesů a statků. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Podnik v současné době čelí rozsáhlé kůrovcové kalamitě ve smrkových porostech. O místo ředitele se ve výběrovém řízení ucházelo 11 lidí, Vojáčka doporučila odborná komise.

Vojáček v čele LČR vystřídal Daniela Szóráda, kterého v polovině května odvolal tehdejší ministr Jiří Milek (za ANO) kvůli údajnému zanedbání boje s kůrovcem. Szórád odmítl, že by kvůli jeho řízení podnik likvidaci kůrovcové kalamity nezvládl. Do jmenování Vojáčka podnik z pověření vedl ředitel lesního a vodního hospodářství podniku Tomáš Pospíšil.

Podniku za letošní první pololetí klesl hrubý zisk o 38 procent na 1,77 miliardy korun z 2,88 miliardy korun ve stejném období loni. Důvodem je podle LČR propad cen dřeva, kterého je kvůli kůrovci a živelním kalamitám na trhu velký přebytek.

Tržby Lesů ČR do konce června meziročně klesly o 20 procent na 4,68 miliardy korun. "Pokles tržeb souvisí s dramatickým pádem cen dřeva na středoevropském trhu. Čelíme bezprecedentnímu propadu často až o 60 procent. S tím souvisí i pokles zisku LČR," uvedl podnik. Nárůst těžby dřeva v pololetí o 22 procent na 4,77 milionu metrů krychlových byl odrazem velkých kalamitních těžeb.

Loni Lesům ČR klesl čistý zisk o 26 procent na 3,08 miliardy korun z předloňských 4,16 miliardy korun. Představovalo to nejnižší zisk za posledních sedm let. Snížení zisku Lesy ČR přičetly hlavně poklesu tržeb za dříví o 722 milionů korun a zvýšením tvorby rezerv o 206 milionů korun.

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Největšími obchodními partnery Lesů ČR jsou skupina Uniles z holdingu Agrofert a dále firmy Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou a Jihozápadní dřevařská.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.