Přihlásit

Na Strakonicku našli uhynulého orla mořského (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Iveta VÍTOVÁ, moderátorka
--------------------
Policie čeká na výsledky pitvy uhynulého orla mořského, kterého objevil pejskař na Strakonicku. Není vyloučeno, že se dravec otrávil zakázaným jedem. Více informací nám řekne Michaela Klárová.

Michaela KLÁROVÁ, redaktorka
--------------------
Mrtvého orla mořského našel náhodou mladý muž, který venčil psy nedaleko Třebohostic na Strakonicku. Orel ležel na louce a podle jeho polohy na břiše s roztaženými křídly a zahnutými pařáty se s velkou pravděpodobností jedná o dalšího orla otráveného zakázaným jedem s názvem karbofuran. Pták se ve velkých křečích za plného vědomí postupně zřejmě udusil.

Jiří MATZNER, mluvčí jihočeské policie
--------------------
Nyní policisté čekají na výsledek pitvy, zda se potvrdí pravděpodobná možná příčina, a to otrava karbofuranem.

Michaela KLÁROVÁ, redaktorka
--------------------
Pokud se karbofuran v těle dravce prokáže, bude to podle ornitologů už osmnáctá oběť v tomto roce. Podle kroužku, který měl orel na noze, se jednalo o dospělého jedince, který byl okroužkovaný jako mládě v jižních Čechách. Vzhledem k tomu, že se nástrahu nepodařilo dohledat, je možné, že si pták její část přinesl i z několikakilometrové vzdálenosti. Za pokládání nástrah může hrozit až osmileté vězení. Jen orlů mořských je v České republice ročně otráveno zhruba deset.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.