Přihlásit

Průvodcem dokumentu bude Dan Bárta, zapojila se i zoo v Liberci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec 30. srpna - Na ohrožené druhy zvířat z různých míst planety a české terénní přírodovědce je zaměřený nový dokumentární cyklus České televize, kterým provází zpěvák Dan Bárta. Na vzniku cyklu spolupracovala i liberecká zoo, řekl dnes novinářům ředitel zoo David Nejedlo. První díl šestidílného cyklu uvede televize v premiéře 6. září.

Každý díl je věnovaný jiné zemi a jinému přírodovědci, který svůj život zasvětil ochraně tamní přírody a usiluje o záchranu posledních populací ohrožených druhů žijících v dané oblasti. "Naše dokumenty ukazují, co tam dělají, jak tam žijí, jaké jsou radosti, úskalí, metody, výsledky a vyhlídky jejich práce," uvedl Dan Bárta.

Dokument se natáčel na Filipínách, v Indonésii, Borneu, Senegalu a Španělsku. Jeden díl je věnovaný i zubrům žijícím v České republice. Podle scénáristy a režiséra cyklu Zdeňka Suchého jim šlo především o lidi, kteří se ochraně přírody věnují. "To, že se nám podařilo natočit i zvířata, bylo čistě štěstí," uvedl.

Dokument nazvaný Češi zachraňují... je natočený formou zábavného cestopisu. Diváci se dozvědí, jak Češi zachraňují mořské želvy, opice kahau, zoborožce, orlosupy i antilopy Derbyho. Producentka České televize Martina Šantavá považuje cyklus za smysluplný. "Uvidíme, když bude úspěšný a doufáme, že si ho diváci najdou, tak se v něm bude dát pokračovat dále," řekla.

Liberecká zoo se na většině projektů představených v dokumentu podílí finančně, materiálně i morálně. "Zoologické zahrady by neměly úplně svůj smysl, kdyby zvířata jen chovaly, protože jak mizí volná příroda, znamená, že je není kam vracet," řekl Nejedlo, který byl odborným poradcem dokumentu. Podle něj mají zoo nyní především funkci ochranářskou. "Kromě záchrany ohrožených druhů se stále více věnujeme ochraně živočichů ve volné přírodě a snažíme se zabránit jejich vyhubení v přirozeném prostředí," uvedl ředitel liberecké zoo. O těchto aktivitách ale podle něj veřejnost zatím moc neví. K většímu povědomí by měl právě přispět dokument, který vznikal tři roky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.