Přihlásit

MŽP pracuje na projektech důležitých pro boj se suchem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 29. srpna - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) pracuje na několika projektech, které jsou důležité pro boj se suchem. Patří mezi ně například vznik systému HAMR, který od roku 2020 pomůže předpovídat stav a vývoj sucha až na dva měsíce dopředu. Systém vyvíjí Výzkumný ústav vodohospodářský (VÚV) ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem, Českou zemědělskou univerzitou a ústavem CzechGlobe. Ministerstvo to dnes uvedlo v tiskové zprávě.

"Základní aplikaci spustíme už letos, plně funkční bude pak v roce 2020, kdy by s výstupy měly pracovat komise sucha, se kterými počítá novela vodního zákona, vodoprávní úřady, kraje, ale i zemědělci, zahrádkáři, provozovatelé vodních elektráren nebo vodáci," přiblížil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Pod vedením VÚV zároveň odstartovalo několik projektů umělé infiltrace povrchové vody do podzemních vod. "Budeme testovat, zda lze zachycenou vodu z břehů řek nebo ze srážek infiltrovat do podzemí a použít na výrobu pitné vody," poznamenal Brabec, podle kterého se model osvědčil například v Izraeli. Výsledky prvních projektů by měly být známy do roka, dalších během několika let.

"Jde o příklad konkrétních výzkumných projektů aplikovatelných do praxe, který může v budoucnu pomoci stovkám obcí. Přesně takové konkrétní projekty stát v oblasti boje se suchem potřebuje," uvedl ministr.

Na úřadu vlády se dnes poprvé sešla národní platforma odborníků na boj se suchem, ve které jsou kromě MŽP zastoupena i ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství. Jednání se také zúčastnili například ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder a hydrolog Bohumír Jánský.

Bylo dojednáno založení výzkumného klastru různých institucí, u kterého bude stát objednávat prioritní úkoly spojené se suchem. "Máme na jeho výzkum vyčleněno už dnes prvních 200 milionů korun. Rozhodně chceme ale výzkum koordinovat, aby se nedělaly projekty do šuplíku a aby se jednotlivé výzkumné úkoly nepřekrývaly. Ušetříme peníze a systém rozpohybujeme," doplnil Brabec.

Účastníci diskutovali i o pokračování projektu stanovení velikosti zásob podzemních vod. "Potřebujeme se zaměřit ale také na množství vody a její obnovu ve vyšších vrstvách. Z těch právě nejčastěji obce zásobují občany pitnou vodou a my musíme mít přehled, kolik vody nám tam zbývá. S tím souvisí i důslednější monitoring odběrů podzemních vod z vrtů, který chceme vtělit do novely zákona o vodách, na které pracujeme společně s kolegy z ministerstva zemědělství,“ dodal Brabec. Oba resorty společně pracují také na protierozní vyhlášce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.