Přihlásit

Povolení nezabíjet. Rakouští zemědělci smějí střílet na vlky gumovými projektily (euro.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počet vlků v Evropě roste a přibývá útoků na hospodářská zvířata, zejména ovce. Zemědělci ve třech okresech Dolního Rakouska mají povolení vlky odhánět gumovými projektily. Nesmí je ale zabít. V Rakousku se třetina obyvatel bojí jít do lesa právě kvůli těmto šelmám. Zaznívá také požadavek, aby vlci přestali být v EU chráněni.

Zástupci rakouské spolkové země Dolní Rakousko, která sousedí s Českou republikou, schválili opatření, jež umožňuje zemědělcům obranu proti stále častějším útokům vlků na hospodářská zvířata. Zejména se jedná o útoky na ovce. Ve třech okresech mohou farmáři použít gumové projektily, aby vlky zahnali od stád. Zatím toto opatření platí do konce tohoto roku.
Zástupce hejtmanky Dolního Rakouska Stephan Pernkopf vysvětlil, že zemědělci nesmí vlka zabít. V posledních třech týdnech bylo v tomto rakouském regionu zaznamenáno 31 případů, kdy vlci roztrhali ovce. Pernkopf zároveň vyzval EU, aby přehodnotila ochranu vlků v Evropě. Podle něj se už nejedná o ohrožený druh. Tvrdí, že na území států EU žije třicet tisíc vlků.
Světový fond na ochranu přírody WWF ale uvádí, že vlků v Evropě žije asi 12 tisíc a stále by se měli chránit. Zemědělci mají lépe chránit svá stáda výstavbou ohrad a plotů. To prý v Rakousku farmáři zanedbávají a mají také v tomto ohledu malou podporu od místních úřadů. „Vlci nejsou nebezpeční, ale vytváření atmosféry strachu ano,“ uvedl fond WWF.
Rakouský myslivecký svaz opatření uvítal, podle něj by mělo být povolení rozšířeno i na ostrou munici. Podle nedávno zveřejněného průzkumu veřejného mínění, se třetina Rakušanů bojí chodit do lesa kvůli strachu z napadení vlkem.
Pernkopf tvrdí, že bezpečnost lidí musí být na prvním místě. Při ochraně stád podle něj nepomáhají ani ploty. V určitých případech by mělo být možné vlka zastřelit.

František Novák

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.