Přihlásit

Na úřadu vlády se poprvé sejde expertní skupina k jednání o suchu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 29. srpna - Na úřadu vlády se dnes poprvé sejde Národní platforma odborníků na boj se suchem, ve které jsou zastoupena i tři ministerstva. Jednání by se měli účastnit ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO), zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ministerstva spolupracují mimo jiné na vytvoření novely vodního zákona, která by se zaměřila právě na sucho.

Na dnešní jednání přijde také ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Mark Rieder, zástupci akademické sféry, Svazu měst a obcí, povodí, vodohospodářů a Agrární komory.

Sucho letos trápí velkou část České republiky. V minulém týdnu bylo suchem podle zprávy vědeckého týmu InterSucho postiženo 94 procent území státu, na 70 procentech bylo sucho výjimečné či extrémní. Stát očekává, že v dalších letech se situace na většině území ČR bude dál zhoršovat. Problémy s vodou by mohly být v obcích, které jsou zásobovány z malých zdrojů. U větších problém nehrozí.

Ministerstvo životního prostředí na adaptaci na sucho z evropského Operačního programu životní prostředí vyčlenilo 13,5 miliardy korun. Skoro 7,5 miliardy korun by mělo jít na financování obnovy a efektivního využívání zdrojů pitné vody. Ministerstvo zemědělství chce podpořit stavbu a rekonstrukce rybníků. Vláda se již také seznámila se společným záměrem obou ministerstev na zvýšení hladiny Novomlýnských nádrží na Břeclavsku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.