Přihlásit

Americký Wyoming rozjel loterii o povolenky na odstřel medvědů grizzly. A vyhrát ji chtějí i ochránci přírody (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státy Wyoming, Idaho a Montana hodlají letos využít svého nově nabytého práva a začít odstřelem regulovat donedávna přísně chráněnou populaci medvědů grizzly. To pochopitelně vzbuzuje nemalé rozhořčení, nejen u ochránců přírody. Ve státě Wyoming navíc regulaci pojali velkolepě, jako velkou trofejní loterii. Tu se teď snaží ochránci medvědů chytře narušit. Píše o tom WashingtonPost.

Kolem roku 1800 žilo na území „dolní osmačtyřicítky“ Spojených států amerických, tedy od Aljašky na jih, něco kolem 50 000 medvědů grizzly. Dnes bychom jich napočítali kolem sedmnácti stovek, přičemž hned 700 se jich vyskytuje na území národního parku Yellowstone. Což je dobře. Když v roce 1975 začali požívat výhod federální ochrany, bylo jich tu jen 136. Jenže právě tohle navýšení početnosti teď vedlo představitele U. S. Fish and Wildlife Service k rozhodnutí, že už si celonárodní ochranu medvědi nezaslouží. A proto správu jejich populací přenechala na jednotlivých státech.

Medvědů už je dost

Nebyl to asi úplně šťastný nápad. V Montaně, Idahu a Wyomingu (kam národní park územně spadá) se teď totiž mohou rozhodnout, jak s medvědy naloží. A trochu překvapí, že je po 44 letech cílené ochrany chtějí regulovat. Ne tedy přímo na území národního parku Yellowstone nebo sousedního Grand Teton Park, ale aspoň tak, aby ze zdrojové oblasti neexpandovali do lidmi osídleného území v okolí. Wyomingský guvernér Matt Mead to shrnuje slovy: „Otázka nestojí, zda medvědy střílet či nikoliv, ale spíše jestli se jejich populace stala už dostatečně stabilní a udržitelnou. A tou nyní bezpochyby je.“

Podle zoologů a dalších odborníků jsou navržené kvóty odstřelu strukturovány tak, aby skutečně neohrozily jádrové populace na území národních parků, ale jen „pročistily“ sousedící oblasti. U veřejnosti to vzbuzuje určité kontroverze, protože na záchranu medvědů tu z veřejných daní po čtyři desetiletí přispívali všichni, ale plody úspěchu teď mají puškami sklízet jednotlivci. Ochránce přírody ale dráždí ještě jedna skutečnost. Způsob, jakým státní orgány ve Wyomingu pojaly celou regulační kampaň.

Ulov si svého chlupáče!

A to jako senzační událost, při které nechybí reklama v televizi, billboardy a hlavně velké losování povolenek. Z přihlášených lovců bude touto formou vybráno pár „šťastlivců“, kteří si budou moci na šelmy vystřelit a případné trofeje si pak budou moci ponechat. Na 22 medvědů, deset samců a dvanáct dalších jedinců vyskytujících se v okrajových oblastech, se tu přitom chystá něco kolem 7000 lovců. Vyhrát v povolenkové loterii samozřejmě chtějí všichni a stát prý zachvátila „medvědí horečka“. „Je to nehumánní, barbarské a zbytečné,“ tvrdí „tvář“ protikampaně ochránců přírody Jane Goodallová.

Se zbytečností odstřelu souhlasí i někteří zoologové. Tvrdí, že zdejší populace medvědů grizzly je ve své podstatě regulována už dávno. Loni bylo ve Wyomingu zastřeleno 14 medvědů, kteří páchali škody na hospodářských zvířatech, devět dalších bylo zastřeleno lovci „v sebeobraně“ a minimálně jednoho minulý rok srazilo auto.

Nápad státu Wyoming s povolenkovou loterií na licence k odstřelu medvědů grizzly možná nakonec nevyjde podle plánu. Protože bylo podávání přihlášek veřejné, začali si kromě lovců žádanky podávat i milovníci medvědů. Například fotograf divočiny Tom Mangelson. Pod hesly „Sundej svého medvěda – fotoaparátem“ nebo „Nestřílej je, foť je“ rozjel vlastní kampaň, jejímž cílem je narušit losování výhrou nelovců. Ti by si z terénu přinesli jen trofeje v podobě snímků, a ne medvědích kožešin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.