Přihlásit

Vidičtí splácejí dluh přírodě, vypustili do ní 40 zajíců (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vidice – Vidičtí myslivci ve spolupráci s tamním zemědělským podnikem opět po roce vypustili do volné přírody do honitby v katastru obcí Libosváry, Chřebřany a Štítary 40 zajíců polních.
Přivezl jim je předseda Asociace chovatelů zajíců v Čechách a na Moravě Jaroslav Horáček. Vypouštěcí lokality byly vybrány i podle přístupu k vodním zdrojům a prostředí, které této zvěři vyhovuje a kde posílí divokou populaci zajíce polního, který k radosti myslivců a všech přátel přírody ve zdejší honitbě navyšuje své stavy, a to pro potěchu oka, ne za účelem lovu.
„O vypouštění zajíců do honitby jsme začali uvažovat již v roce 2015 na základě jarního sčítání zvěře s výsledkem zhruba 40 ks zajíců. Vědomi si silného tlaku predátorů zavedli jsme takzvané zástřelné za každou lišku 100 Kč a zbudovali myslivecká zařízení pro tlumení škodné a přikrmování zaječí zvěře,“ popisuje předseda místních myslivců Václav Hubata.
„V srpnu 2017 jsme poprvé s využitím dotačního titulu vypustili 20 ramliček a 20 ramlíků zajíce polního. Během podzimu se z vypouštěcích lokalit rozběhli po celé honitbě. Jejich identifikace byla ulehčena barevnou plastovou značkou ve slechu. Při jarním sčítání bylo k překvapení mnohých napočítáno 83 ks zajíců, oproti letům minulým to byl 100% nárůst.
Takže názor škarohlídů, že jsme za drahé peníze nakrmili dravce, se nepotvrdil,“ pochvaluje si šéf myslivců.
„O dobré aklimatizaci zajíců svědčí mladí zajíčci, kteří jsou od jara v přírodě vidět. Je pravda, že jim k přežití pomohlo i teplé a suché letošní počasí, ale i aktivní přístup členů k tlumení lišek – za rok 2017 bylo uloveno 63 ks, i divokých prasat – za rok 2017 bylo uloveno 283 divočáků. Naši radost bohužel kalí množství toulavých koček v honitbě, dokáží ulovit mnoho mladých zajíčků a mláďat drobné zvěře. Náš příklad s vypouštěním zajíce hodlají následovat i některé okolní myslivecké spolky a věřím, že tím splácíme přírodě dluh, který každý z nás vůči ní má.“ uzavřel Hubata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.