Přihlásit

Zvěř v zimě nepomře, myslivci mají velké zásoby (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berounsko – Sucho bude mít dopad i na lesní zvěř. V lesích není žádná vláha a schnou i odolné stromy, jako jsou buky a duby. Zemědělci mají také málo sena, kterým se v zimě zvěř přikrmuje. Letos navíc nebyla druhá senoseč a cena sena se vyšplhala vysoko. Kvůli suchu musí nyní zvěř v lesích migrovat za vodou.
Hladem by ale v zimních měsících trpět neměla.
Aspoň to naznačuje vyjádření předsedy Mysliveckého spolku Habrový potok, který sdružuje honitbu v Novém Jáchymově, Otročiněvsi, Hudlicích, Stradonicích a Nižboře. Na zimu se podle něj musí myslivecké spolky připravit i ve ztížených podmínkách, jako je nedostatek sena v důsledku veder. „Jsme zastřešeni Českomoravskou mysliveckou jednotou, ale ta činnost samotných spolků nepodporuje. Myslivecké spolky si musí vydělávat na svou vlastní činnost, aby měly na krmení, na případné škody způsobené zvěří, a tak dále. Náš spolek si na svou činnost vydělává různými zábavami, mysliveckými plesy, brigádami, sběrem šrotu a prodejem zvěřiny,“ podotkl předseda spolku s tím, že o zásobu pro zvířata na zimu je postaráno.
Myslivecký spolek Svatý Jan pod Skalou spravuje honitbu v lesích okolo Berouna směrem k potoku Kačák a v okolí obce Sedlec. Přestože kvůli suchu je v současné době málo sena, spolek ho má pro zvěř v zásobě dostatek. „Seno se nám nikdy nepovede úplně zkrmit. Zásob máme dost. Jeden rok v klimatických podmínkách, jako jsou teď, nás nepoloží,“ konstatovala předsedkyně spolku Jaroslava Nešvarová.

Podle jejích slov se v lese vyskytuje i dostatek plodů ze stromů. „Sice je sucho, i přesto je letos hodně kaštanů a žaludů,“ poznamenala Nešvarová.
Zásoby pro zvěř na zimu má nastřádány i Myslivecký spolek Hředle 2, který má ve správě honitbu Zámecký vrch. „Objemového krmiva se v zimách, které u nás panují poslední roky, spotřebuje velmi málo. Zásobu máme připravenou,“ podotkl hospodář spolku Pavel Kalát. Přestože při letošní druhé senoseči nebylo skoro žádné seno, spolek ho má nastřádano dostatek. „Seno jsme nastřádali v období první senoseče, kdy ho bylo hodně. To sucho ovlivnilo hlavně otavy, které pro zvěř stejně nejsou tak atraktivní,“ vysvětlil Kalát.
Zásob na zimu pro zvířata v lesích mají myslivci v regionu dostatek a zimu by tedy zvěř měla bez větších komplikací přečkat. Sucho a vedro, které kraj sužovalo v posledních týdnech, podle mysliveckých spolků nezapříčinilo ani úhyny zvěře.
„Vedra nemají na zvěř zásadní vliv. Lesy máme navíc protkané potoky a nádržemi, ve kterých je pořád ještě voda. Ta je pro přežití zvěře zásadní. V okolí je třeba Habrový potok, Běstinský potok nebo rybníky v Novém Jáchymově. Zvěř nemá problém si za vodou dojít,“ uvedl předseda spolku a člen okresní rady Českomoravské myslivecké jednoty v Berouně Josef Šinkner s tím, že horší než nedostatek vody je nedostatek zelené trávy pro spárkatou zvěř. „Přesto se ale v lesích vyskytují ostružiny a maliny, které zvěř spásá. V současné době navíc myslivci intenzivně loví divoká prasata, která lákají na hromady u posedů. Tady má zvěř také dostatek potravy,“ dodal Šinkner.
Aby zvěři život v neobvyklých klimatických podmínkách ulehčily, zavážejí myslivecké spolky Svatý Jan pod Skalou a Hředle 2 vodu do míst, kde se nevyskytují vodní toky. „V období sucha zvířata za vodou často migrují. V honitbě u Březové a Hředlí každé dva dny zavážíme sud vody do míst, kde byla napajedla. Zvířata pak nemusí za vodou chodit tak daleko,“ podotkl Pavel Kalát.

Stanislav Vaculík

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.