Přihlásit

The Telegraph: Proč antidepresiva ovlivňují milostné písně špačků (ČTK, The Daily Telegraph)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Londýn 25. srpna

Zvuk špačků, kteří zpěvavě vyznávají samičce lásku, by mohl zmizet z britského venkova kvůli vysokému množství antidepresiv v životním prostředí. Upozorňuje na to nová studie, kterou citoval server listu The Daily Telegraph. Univerzita v Yorku zjistila, že špaččí samečci zpívají méně samičkám, které ve stravě dostávají naředěný fluoxetin, což je antidepresivum prodávané pod označením Prozac.

V roce 2016 bylo v Británii vydáno 64,7 milionu receptů na antidepresiva. Jakmile tyto látky projdou lidským tělem, často končí v odpadních systémech nebo vodních tocích.

Nový výzkum se soustředil na ptáky, kteří se krmí červy, larvami a mouchami v čističkách odpadních vod, v nichž se zjistilo stopové množství mnoha různých léků včetně antidepresiv.

Když vědci zjistili, jaké množství Prozaku je v čističkách odpadních vod přítomno, podávali srovnatelné množství odchyceným špačkům a zjistili, že po požití antidepresiva jsou samičky pro samečky méně přitažlivé.

Podle doktorky Kathryn Arnoldové z katedry ekologie Univerzity v Yorku jde o první důkaz, že nízké koncentrace antidepresiv mohou narušit namlouvací rituály zpěvných ptáků.

"To je důležité, protože zvířata, kterým v porovnání s ostatními trvá déle si najít partnera, se často nespáří a nerozmnoží. Vzhledem k tomu, jak klesá populace u značného počtu volně žijících živočišných druhů, se musíme začít ptát, zda nemůžeme udělat něco víc ve snaze odstranit z našich odpadních vod chemické kontaminující látky, jako jsou farmaka," dodala.

Podle dlouhodobého sledování Britské ornitologické nadace (BTO) od poloviny 70. let klesl počet špačků v Británii o 66 procent.

Nová studie rovněž zjistila, že samečci jsou vůči samičkám, které se stravou zkonzumovaly i Prozac, čím dál tím agresivnější. Místo aby si je začali namlouvat, tak je honí, klovou nebo na ně útočí drápky.

Vědci zvažují možnost, že jsou samičky po požití antidepresiv letargičtější, malátnější, a tím méně přitažlivé pro samečky. Nejde přitom o první podobný prokázaný účinek těchto léků. Už dříve se zjistilo, že fluoxetin snižuje sexuální touhy u krysích samiček.

"Zpěv je klíčovou součástí namlouvacích rituálů ptáků," uvedla Sophia Whitlocková, která se na studii podílela. "Samečci využívají své trylky, aby se dvořili vybraným samičkám, a samičky si naopak podle kvality zpěvu vybírají nejlepšího samečka, aby zplodil jejich mláďata."

"Podle našeho zjištění špaččí samečci zpívají více než dvakrát častěji a déle těm samičkám, které nedostaly ve stravě Prozac, než samičkám, které dostaly nízké dávky tohoto farmaka," dodala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.