Přihlásit

Chovatelé ovcí na Šumavě chtějí ochránit svá stáda před vlky (ČRo - plzen.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stovky metrů tak zvaných vlčích sítí pořídili na nadcházející pasteveckou sezonu mladí farmáři z Klatovska. Patří zatím jen mezi dva žadatele, kteří na nákup sítí využili dotaci z Operačního programu Životní prostředí na ochranu stád před velkými šelmami.

Farmáři David Vondraš a Zuzana Coňková pasou ovce v okolí Srní, Prášil a Kvildy, což jsou lokality, kde se vlci vyskytují. Zatím jsou jejich zvířata na zimovišti. Od května se ale přesunou právě do Národního parku Šumava. Tam jsou zvířata 24 hodin denně ve volném výběhu bez možnosti schovat se na noc před predátory do chlíva nebo pevného přístřešku. I proto museli farmáři sáhnout po preventivních opatřeních v podobě vlčích sítí.

K oplocení pastvin, na které farmáři své ovce vypustí, potřebují zhruba dva kilometry vlčích sítí. „Sítě mají 120 centimetrů, jsou pevnější, aby se mohli lépe ukotvit, a aby je vlci snadno neprorazili a nepřeskočili. Ukotvené jsou pomocí tyček. Jejich instalace bude sice náročnější, ale tím že jich je víc, nebudeme je muset přepichovat jako teď, ale sítěmi budeme moct obehnat celou louku. Kolem sítí se musí vyřezat všechen porost, protože když se sítě něčeho dotýkají, ztrácí napětí. Instalace nám zabere několik dní, " popsal David Vondraš.

Farmáři doufají, že jejich stádo vlčí sítě ochrání, přesto se útoků vlků obávají. „Neumím si představit, že by se nám stalo to, co loni kolegům na Knížecích Pláních. V našem stádu je zhruba 60 ovcí, a 40 z nich jsou plemenné Šumavské ovce, které jsou ve světovém genofondu. Pro nás jsou to takové zlaté ovečky. Jsme rádi, že máme typickou českou ovci," shodně popsali chovatelé Zuzana Coňková a David Vondraš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.