Logo
Vytisknout stránku

Roštejn v sobotu nabídne noční vstup do expozice (zdarsky.denik.cz)

Doupě – Hrad Roštejn nedaleko Telče se bude symbolicky loučit s prázdninami. O víkendu se totiž zapojí do celorepublikové akce Hradozámecká noc 2018.

"Letošní prázdniny byly pro Roštejn výjimečné, na jejich začátku se po rekonstrukci otevřela část nových prostorů. „Nová interaktivní expozice věnovaná přírodě, lovectví a myslivosti přilákala v rámci letních prázdnin zatím přes osm tisíc návštěvníků, celkově na hradě včetně věže bylo od zahájení sezony v červnu 17 406 osob,“ uvedla kastelánka Kateřina Rozinková.

K VIDĚNÍ BUDE I SOVA

V sobotu 25. srpna pak budou mít návštěvníci poprvé možnost zažít novou expozici netradičně ve večerních hodinách. „V rámci programu Hradozámecké noci bude trasa otevřena podobně jako v denních hodinách volně bez průvodce, avšak vylepšena o atmosféru ztemnělého hradu a kapli nasvětlenou pouze svíčkami,“ prozradila kastelánka.
Na Hradozámecké noci bude přítomná i sova. Výr velký bude k vidění ve voliéře v jednom z výklenků pod velkým hradním ochozem. „Výr bude dlouhodobě zapůjčen ze Záchranné stanice pro zraněné živočichy v Telči a patří mezi ta zvířata, jejichž návrat do volné přírody již kvůli utrpěným zraněním není možný,“ informovala Rozinková. U voliéry budou informace, jak se mají lidé zachovat, pokud v přírodě najdou zraněného živočicha.
Ačkoliv se jedná o noční akci, program ve skutečnosti začne podstatně dříve. Odpoledne bude totiž alespoň v malém navázáno na tradici jazzových koncertů na hradě a od čtyř hodin odpoledne vystoupí Swing Trio Telč, vstupné bude dobrovolné.
Večerní program potom proběhne od sedmé do desáté hodiny večerní. „Bude otevřena expozice a pracovníci hradu budou návštěvníkům k dispozici s rozšiřujícími informacemi u voliéry s výrem, v kapli svatého Eustacha či v Botanickém sále,“ řekla kastelánka k programu.

NA KONCI ZÁŘÍ SE HRAD UZAVŘE

Jelikož začátek školního roku vychází letos na 3. září, bude ještě v týdnu po Hradozámecké noci prázdninový provoz, otevřeno tak bude denně kromě pondělí od devíti hodin ráno do šesti hodin večer a každou hodinu budou průvodci poskytovat výklad o historii kaple svatého Eustacha. V září se bude otevírat o hodinu později a zavírat o hodinu dříve, pak již v souvislosti se staveními pracemi letošní sezona skončí."

Martin Singr

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.