Přihlásit

Přišel o mámu při senoseči: Malý daněk našel náhradní domov v zookoutku (Lesy Praha)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

23. 8. 2018 - Lesy hlavního města Prahy

Každoroční senoseče polí a luk znamenají pro tisíce volně žijících zvířat smrtelné nebezpečí. Ukrytá mláďata, matky chránící své potomky, odpočívající zvířata – ti všichni nemají před rozjetými kombajny a traktory žádnou šanci. Do stejné smutné situace se koncem července dostala daněla s daňčetem z Tachova v západních Čechách. Matce se před žacím strojem uniknout nepodařilo, ale její potomek vyvázl bez zranění. Ocitl se ovšem sám a hladový a bez lidské pomoci by jistě zahynul. Naštěstí existují místa, jako je například náš zookoutek v Malé Chuchli, kde se dokážeme s takovou situací vypořádat a jsme na ni připraveni. Už necelý měsíc má mladý daněk jménem Frosty nový domov a adoptivní stádo kamarádů svého druhu.

Osiřelý Frosty k nám doputoval 28. července až z Tachova v západních Čechách. Na stravu pro dospělé daňky byl příliš mladý, a proto jsme jej jako správné miminko začali 3x denně krmit mlékem pro spárkatou zvěř z láhve s dudlíkem. Každý den tento malý žíznivec zdolá 3 litry mléka. Za měsíc naší péče daněk pořádně vyrostl, a tak si k mléku začíná navíc pochutnávat i na ječmenu, vojtěšce, senu a zeleném okusu, což jsou například větvičky s listy či jehličím.

Frosty rozhodně není jediným mládětem v daňčím výběhu, které můžete v zookoutku v Malé Chuchli zahlédnout. Během letošního roku se danělám v zookoutku narodilo 7 daňčat, která spolu s ním dovádějí a užívají si bezstarostného mládí. Celé naše početné stádo čítá 27 daňků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.