Přihlásit

Orli královští letos v Česku hnízdili podprůměrně (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 22. srpna - Orli královští obsadili na jižní Moravě osm teritorií, úspěšně ale skončilo hnízdění pouze dvou párů, které vyvedly každý po dvou mláďatech. Ornitologové v červenci dvěma z nich nasadili batůžky s moderní technologií. Skrze vysílačky chtějí sledovat jejich pohyb a odhalit nebezpečí, kterým ohrožení dravci čelí. Uvedla to v dnešní tiskové zprávě Česká společnost ornitologická (ČSO).

Přestože orli obsadili celkem osm teritorií a šest párů postavilo hnízdo, vejce snesly jen tři samice a mláďata se podařilo vyvést jen dvěma párům. Podle Davida Horala z ČSO je to sice málo, neboť loni bylo mláďat deset, o katastrofu ale nejde. "Je potřeba si uvědomit, že česká populace orlů královských je na samém okraji jejich areálu. Výkyvy v početnosti tedy nejsou překvapivé a poměrně velký počet obsazených teritorií dává do budoucna naději na další nárůst populace," poznamenal.

Satelitní vysílačky, kterými jsou dvě mláďata označena, váží jen něco přes 20 gramů. Batůžky jsou vybaveny i drobným solárním panelem, aby vysílačky mohly fungovat několik let. "Celá akce, do které byla zapojena i vysokozdvižná plošina, se mohla uskutečnit díky mezinárodnímu ochranářskému projektu PannonEagle Life," píše se v tiskové zprávě.

Sledovaní orli královští podle ČSO poměrně často mění partnery, což svědčí o ohrožení různými faktory, jako jsou dráty elektrického vedení nebo přímé pronásledování. Loni ornitologové v Česku prokázali poprvé i otravu tohoto dravce, a to hned ve dvou případech. "Letos měli štěstí a žádného otráveného jedince jsme nezaznamenali, ale lidé tráví zvířata včetně ohrožených dravců dál. Do začátku srpna jsme řešili 64 případů, kdy se otrava buď přímo prokázala v laboratoři, nebo jsme ji mohli předpokládat podle polohy zvířat a mrtvého hmyzu v okolí," uvedla Klára Hlubocká, psovodka ČSO, jež se věnuje vyhledávání otrávených návnad a uhynulých živočichů.

Letos se dvěma speciálně vycvičenými psy zatím pátrala na 25 lokalitách, většinou na základě podnětů veřejnosti, České inspekce životního prostředí nebo Policie ČR. "Žádného z travičů se dosud nepodařilo potrestat, ale policisté pracují na několika případech a věříme, že alespoň některé se brzy podaří dotáhnout do konce," doufá Hlubocká.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.