Přihlásit

Proběhly podzimní zkoušky ohařů a ostatních plemen (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KLUČOV – Teplé počasí moc psům v této zkoušce nepomohlo, protože se jim nejlépe stopuje ve sněhu. Přesto se do této sobotní zkoušky přihlásilo třináct ohařů a dva pejsci z ostatních plemen. Vše začalo v osm hodin ráno před kulturním domem v Klučově. Tyto zkoušky se zde konají již potřetí.

Přihlášení vůdci s pejsky, kteří jsou rozděleni na ohaře a ostatní plemena, jsou rozděleni do skupin po šesti psech. Každou skupinu zkouší dva rozhodčí a nad všemi je vrchní rozhodčí, který s ředitelem zkoušek (určeného ze spolku) vše řídí. Každou skupinu vede vedoucí skupiny znalý prostoru, kde zkouška psů probíhá. Zkouší se hledání, společný hon, vystavování, postupování, nos, klid před zvěří pernatou a srstnatou, chování po výstřelu, dohledávka střelené pohozené zvěře pernaté a srstnaté, vlečka s pernatou a srstnatou, přinášení pernaté, srstnaté, vodění na řemeni, přinášení kachny z hluboké vody, poslušnost. Psi jsou hodnoceni známkou 1 až 4, z toho 4 je známka nejlepší.

Vůdce může k podzimním zkouškám přihlásit psa staršího 10 měsíců s průkazem původu, zapsaného FCI pro lovecká plemena.
„Před zahájením zkoušek všichni psi nastoupí před sbor rozhodčích k veterinární prohlídce, identifikaci psa - tetování, čip, předložení PP, očkovacího průkazu. Provádí se losování do skupin a po celém ceremoniálu se odjíždí - odchází do honitby ke zkoušce vlastních disciplín. Tyto podzimní zkoušky kvalifikují psa jako lovecky upotřebitelného pro vyhledání, dohledání a přinášení drobné zvěře. Příprava psa na tyto zkoušky trvá jeden měsíc až jeden rok dle jeho vrozené vlohy a šikovnosti a především znalostí výcviku vůdce,“ řekl předseda kynologické komise Josef Smutný.
Zkoušky se konaly v katastru Klučov, Ostašov, Lipník a Slavíčky. Dohromady trvaly jeden den od 8.00 - 16.00 hodin. Z dvanácti ohařů udělalo zkoušku devět psů a tři neobstáli. Z ostatních plemen jeden jagdteriér neobstál.

Eva Uvírová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.