Přihlásit

Zachraňují zvěř i stromy před suchem (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Speciální betonová nádrž na vodu pro zvěř či zavlažovací vaky pro stromy v rozpáleném městě. Suchem strádá zvěř i příroda. Lidé se snaží pomoci, jak to jen jde. Tak, aby pomoc byla efektivní a vydržela.

„Hledali jsme způsob, jak dát zvěři vodu. Pak nás napadla myšlenka, zkusit vyrobit něco přímo na míru,“ uvedl předseda Mysliveckého sdružení v Ladné na Břeclavsku Kamil Štoll k nápadu vyrobit masivní betonovou vanu na vodu pro zvěř. Ve svém revíru mají ladenští myslivci pro zvěř několik míst, kde rozmístili různé nádoby odpovídající heslu „co dům dal“. Ponejvíce plechové sudy, rozřezané na dvě poloviny. Proměnily se tak v pomyslné vany, které myslivci jezdí podle potřeby plnit vodou. Vana je novinkou.
„Myslím, že to nebyl špatný nápad. Je dostatečně těžká, než by se s ní někdo tahal, aby ji ukradl. Současně je i dostatečně velká, aby ji traktor při orbě nepřehlédl a objel ji,“ dodal myslivec. Pokud se jim vana osvědčí, nezůstane zřejmě u jediné.
Zvěř ve velké části honitby je prakticky odkázaná na to, že jí vodu přivezeme. Vše kolem je suché, nemá se kde napít. Vodu vozíme podle potřeby několikrát týdně,“ řekl Štoll. Myslivci připomínají, že myslivost není jen o tom chodit na hon, ale starat se celoročně o zvěř. K zimnímu přikrmování jim přibylo letní zásobování vodou.
V nedaleké Břeclavi zase radnice začala řešit suchem strádající zeleň. Každý den putuje ulicemi města několik multikár s kubíkovou nádrží a zalévá stromy. Na vodu jich čeká kolem pěti stovek. „Sucho v kombinaci s teplotami blížícími se nezřídka k pětatřiceti stupňům ve stínu ale i přes řádnou zálivku někdy vykoná své. I přes řádnou péči se může stát, že mladý stromek nevydrží a uschne,“ uvedl mluvčí města Jiří Holobrádek. Zalévání vodou je náročné a má omezenou efektivitu. „Hadicí nikdy nedokážete dát stromu tolik vody najednou, voda se bez užitku roztéká a vypařuje se,“ uvedl starosta Pavel Dominik (Pro Region). Město se proto dohodlo s firmou, která se o zeleň stará, a koupilo speciální vaky, dávkující stromům vodu po kapkách.

Vaky objímají stromy

„Zavlažovací vaky jsou společným pilotním projektem města a společnosti AVE. Chceme tak eliminovat následky katastrofálního sucha, které letos panuje. Vak funguje jako určitá forma kapkové závlahy, obepne se kolem stromu, napustí se zhruba šedesáti litry vody a ta potom po dobu až deseti hodin perforacemi ve dně vaku vytéká, vsakuje se do země a zavlažuje kořenový systém. Voda se bude do vaků po určité době doplňovat, ale ne každý den, aby stromy nebyly zase přemokřené,“ vysvětlil starosta.
Vaků je zatím v ulicích města třicet, pokud se osvědčí a lidé je nerozkradou, přibydou další.
Sucho na jižní Moravě je značné. Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu za poslední týden napršelo 0,6 milimetrů srážek. Ve vrchní části půdy je méně než deset procent využitelné vodní kapacity, tedy vláhy pro rostliny.

Milan Vojtek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.