Přihlásit

Vlčí soboty - Legendární šelmy na dosah ruky (TV Expres)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci sice mají prominentní postavení v lidské mytologii a kultuře, vypráví o nich množství pohádek, knih, filmů a ság, lidé je ovšem od dávných dob především zabíjeli, neboť je považovali za škůdce a báli se jich. Do jejich životů můžete nahlédnout každou zářijovou a říjnovou sobotu po jedenadvacáté hodině na Primě Zoom.

Vlci jsou zajímavá zvířata. Vlk obecný je velká psovitá šelma a postupná domestikace tohoto druhu vedla k vydělení poddruhu Canis lupus familiaris, tedy psa domácího. Původně byla jejich teritoriem de facto celá severní polokoule, nyní je výskyt vlků značně omezený – jejich stavy radikálně poklesly a na mnoha místech byli úplně vyhubeni. V Česku se vyskytují v poměrně malé míře, pravidelně pouze při hranicích se Slovenskem, poslední dobou i na Broumovsku. Vlci můžou vážit až osmdesát kilogramů, žijí ve smečkách, tvořených obvykle vedoucím alfa párem a několika jejich potomky, a živí se různorodou kořistí – od hmyzu až po bizony nebo pižmoně. Jejich nepřáteli jsou medvědi a tygři, nikdo na tomto druhu nenapáchal ale tolik škody jako člověk. Prima Zoom vám představí vlky v tom pravém světle, dříve než zůstanou pouze hrdiny pohádek.

Lobo: Vlk, který změnil Ameriku

První pořad, kterým vás dokumentární kanál Primy vtáhne do vlčího světa, nabídne vizitku Ernesta Thompsona Setona, původně stopaře na prériích a lovce vlků, který se v roce 1893 vydal do Nového Mexika, aby tam skolil vlky, kteří škodili farmářům. Jihozápad Ameriky se v té době začal zalidňovat a z farmářství se stal výnosný byznys. Smečka žijící v údolí Currumpaw a vedená alfa samcem Lobem zabíjela stovky kusů dobytka, protože její přirozená kořist, bizoni a další zvěř, byla člověkem téměř vybita. „Ernest Thompson Seton miloval přírodu, byl spisovatelem a ilustrátorem, ale také nájemným lovcem. Vlk byl pro něj zabijákem. Když dorazil do Currumpaw, nejdříve zkoušel položit otrávené návnady, ale Lobo je rozpoznal. Později vlci dokázali deaktivovat i ocelové pasti. Měsíce se mu nedařilo smečku ulovit, až přišel čas říje. Lobo si našel partnerku, která se chytila do pasti a slavný lovec ji zastřelil,“ popisují ilustrátora, spisovatele a zakladatele woodcrafterského hnutí tvůrci dokumentu. „Odvezl jsem její tělo k sobě do srubu a v okolí nastražil další pasti. Lobo vlčici zoufale hledal a do jedné se chytil. Nedokázal jsem ho zastřelit, Lobo však zakrátko uhynul – podle všeho žalem pro vlčici,“ vzpomínal Ernest Thompson Seton, který už nikdy dalšího vlka nezabil a stal se naopak jedním z prvních ekologů, kteří brojili proti ničení divoké přírody a bojovali za ochranu životního prostředí. Během lovu si psal deník a příběh Loba později zveřejnil v knize Moji známí z divočiny. Podpořil vznik národních parků, založil pro děti organizaci Indiánští zálesáci a později byl zakladatelem skautů v Americe. V roce 1936 pobýval společně s manželkou Julií v rámci mezinárodního turné i v Československu.

Celý podzim můžete výt s vlky!

Tom Franzki

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.