Logo
Vytisknout stránku

Monsanto prohrálo soud, za nezávadnost postřiku RoundUp se bude bít dál (ekolist.cz)

Pokuta ve výši 250 milionů dolarů a dalších 39 milionů jako odškodné pro poškozeného. Takový je verdikt kalifornského soudu, respektive poroty, která se tři dny radila o rozsudku. Žalovaná strana, společnost Monsanto, se hodlá odvolat. Trvá na tom, že glyfosát v jejich herbicidech rozhodně rakovinu nezpůsobuje. O podrobnostech píše NYTimes.com.

O zahájení procesu jsme naše čtenáře informovali v článku Školník se soudí s Monsantem kvůli rakovině, a stávající rozsudek rozšiřuje celý popisovaný případ o další zajímavé skutečnosti. Předně se ukazuje, že poškozený Lee DeWayne Johnson rozhodně není jediným, kdo by po dlouhém užívání herbicidních postřiků z továren Monsanto onemocněl rakovinou. Žalobce uvádí, že díky medializaci celého případu v současnosti vede v patrnosti okolo 5000 dalších nemocných jen na půdě Spojených států amerických. V případě, že by byl každý z nich odškodněn stejným způsobem, jako nyní pan Johnson, může jeden z největších výrobců herbicidů na světě brzy zavřít krám.

Verdikt nedělá radost ani německému chemickému koncernu Bayer. Ten si nedávno za 62,5 miliard dolarů společnost Monsanto koupil a zařadil do svého portfolia, a proto se také stane tím, kdo bude tyto a další pokuty a vyrovnání platit. Nehledě na to, že se celá kauza může snadno přelít na evropský kontinent. I tady byly herbicidy na bázi glyfosátů po celé generace hojně využívány. Proto také žalobce Brent Wisner tvrdí, že kalifornský případ je jen špičkou ledovce. „Společnost Monsanto tvrdila, že učinila z bezpečnosti a zdraví svých zákazníků prioritu,“ tvrdí Wisner. „Ve skutečnosti ale hájila jen vlastní zisk. Po desetiletí zatajovala a zkreslovala informace o tom, že by RoundUp mohl způsobovat rakovinu.“

Obhájci společnosti Monsanto s verdiktem a prohlášením žalobce dle očekávání nesouhlasí. „Porota to pochopila špatně,“ říká právník Scott Partridge. „Máme tu více než 800 nezávislých studií, včetně těch od americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) či Národního institutu zdraví, stejně jako od nejrůznějších výzkumných a kontrolních organizací z celého světa. Ty všechny tvrdí, že glyfosát rakovinu nezpůsobuje. A nezpůsobil tím pádem ani rakovinu pana Johnsona.“ Tiskové oddělení Monsanto dále doplnilo, že: „cítí s panem Johnsonem a jeho rodinou, ale že společnost bude i nadále hájit svůj produkt a jeho čtyřicetiletou reputaci bezpečného užívání.“

Bývalý školník Lee DeWayne Johnson, který nemá podle lékařů velké šance na to, že by přežil rok 2020, verdikt nekomentoval.

Radomír Dohnal

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.