Přihlásit

V potoce u Žďáru hynou kvůli suchu raci, odborníci je stěhují (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďár nad Sázavou 17. srpna - Pracovníci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy se dnes snaží zachránit raky říční v takřka vyschlém Honzovském potoce u Žďáru nad Sázavou. Někteří už uhynuli, živí končí v nedalekých rybnících. Živočichy smějí přemísťovat jen odborníci. Laik by mohl zaměnit ohroženého raka říčního za jiný druh přenášející račí mor, což by vedlo k naprosté decimaci račí populace, řekl ČTK ředitel regionálního pracoviště Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Rak říční je původní evropský druh, je zvlášť chráněný. Jeho populaci ohrožují invazivní rychle se šířící druhy raků z Ameriky. Zejména rak signální je s říčním snadno zaměnitelný. Navíc je přenašečem račího moru, sám je proti němu chráněný. Je schopný přežít ve vodě s nižším obsahem kyslíku než rak říční. "Raka signálního rozhodně není dobré zachraňovat a přenášet, zvlášť ne do míst, kde žije rak říční. Tam bychom způsobili úplnou katastrofu. Mor je schopný zničit populaci ve velice krátké době. A už se to také stalo," řekl Hlaváč. Před amatérskou záchranou raků proto varuje. K přemisťování raků je nutné mít vydané povolení, které vydává správa CHKO, případně krajský úřad.

Sucho ohrožuje nejen raky, ale také rybky střevle potoční, které přemístění špatně snášejí. Biologové se je snaží chránit hloubením tůní přímo v potoce. "Střevle potoční byla dřív na Vysočině běžná, teď jsou její populace vzácné a řada z nich již zanikla, protože potok totálně vyschnul," řekl Hlaváč. S vysycháním potoků se žďárští ochranáři setkávají několik posledních let, letošní rok je ale podle něj extrémní.

Vendula Krausová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.