Přihlásit

MZe plánuje snížit peníze neziskovým organizacím o 40 procent (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 17. srpna - Ministerstvo zemědělství plánuje v příštím roce snížit příspěvek pro neziskové organizace o zhruba 40 procent na 80 milionů korun. Letos je to 140 milionů korun. ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí ministerstva Václav Tampír. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že ministerstvo financí má zmapovat, jaké peníze neziskovým organizacím jdou. Podle Babiše nemá stát přehled o výdajích na neziskové organizace, protože tyto peníze jsou uvedeny v provozních výdajích jednotlivých resortů.

Dříve peníze ministerstva zemědělství na neziskové organizace rostly, předloni o 27 milionů korun, letošní suma je stejná s loňskou. Organizace obyčejně žádají o více peněz, než jim ministerstvo dá. Letos podle seznamu projektů navržených k podpoře žádá o příspěvek například Českomoravský svaz mlékárenský na projekt Mléko vás zdraví a Agrární komora ČR na projekty Naskoč na mléčnou vlnu a Náš modrý mák. Dále žádá například Národní dřevařský klastr na Cestičku skřítka Lesníčka nebo Česká zemědělská univerzita v Praze na mimořádná stipendia za vynikající diplomové a dizertační práce.

Experti na neziskový sektor v čele s místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou z klubu KDU-ČSL se v minulém týdnu postavili proti škrtům dotací pro neziskové organizace. Analýzy jejich výdajů, kterou požaduje Babiš, má podle nich vláda každoročně k dispozici od svého poradního orgánu. Hospodaření neziskových organizací je navíc předmětem kontrol, jejichž výsledky jsou veřejné.

Premiér následně popřel, že by chtěl zkrátit v rozpočtu na příští rok peníze neziskovým organizacím o tři miliardy korun. Uvedl, že naopak hodlá přidat na protidrogovou prevenci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.