Přihlásit

Za daňky a sekvojovci do Kunratického lesa (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KUNRATICE

Za procházku stojí nejen sídlo nešťastného krále Václava IV., ale také jeho okolí. Kunratický les se právem nazývá zelenou oázou Prahy v místech, kde dominují sídliště. Meandry Kunratického potoka se ve výměře 152 hektarů dočkaly také vyhlášení Přírodním parkem. „Zajímavostí areálu je hájovna s výběhy pro daňky a srnce, několik jedinců sekvojovce obrovského, a dokonce metasekvoje čínské,“ uvádějí zástupci společnosti Lesy hl. města Prahy, která komplex spravuje. Pozoruhodné jsou zejména nevelké, ale na území města naprosto jedinečné lokality. Jedná se například o zakrslé doubravy na strmých jižních svazích proti Thomayerově nemocnici s výskytem vřesu.
Pozornost zasluhuje také vegetace na skalkách nad Dolnomlýnským rybníkem, vyskytuje se zde křivatec český, silně ohrožená drobná rostlina. V nivě Kunratického potoka žije na jednom z mála míst v Praze hrabošík podzemní, nejmenší středoevropský hraboš s délkou těla 82 až 105 milimetrů.
Kunratický potok přehradily postupem času vodní nádrže. K nejstarším dochovaným plochám náleží Dolnomlýnský rybník, jehož vznik se datuje do 18. století, může se tak chlubit vizitkou jedné z historických staveb svého druhu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.