Logo
Vytisknout stránku

Liberecký kraj bude farmáře učit, jak mají ochránit ovce před vlky (Právo)

LIBEREC – Jak ochránit hospodářská zvířata před predátory. To bude hlavní téma semináře, který pro farmáře a chovatele připravuje Krajský úřad v Liberci. Reaguje tak na zvyšující se počet případů ovcí napadených vlkem. Naposledy v úterý krajští radní schvalovali proplacení finanční náhrady chovateli z Frýdlantska. Tomu vlci strhli 27 ovcí letos v březnu.
„Na jednu stranu máme radost, že se vlkům daří a že rozšiřují svá teritoria, na druhou stranu to přináší negativní události, když vlci vyplení ohrady či ovčíny,“ vysvětlil Jiří Löffelmann, krajský radní pro životní prostředí a zemědělství (SLK), proč se kraj pokusí farmářům pomoci. Seminář týkající se ochrany hospodářských zvířat uspořádá ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem.
Farmáři by se na něm měli mimo jiné dozvědět, jak získat dotace na vybudování ohradníků a oplocení nebo jiné ochrany před predátory.
„Mohou se ale dozvědět také to, jak získat dotace na pořízení ovčáckých psů, jejichž využití roste. Vracíme se k tomu, co už tu dříve fungovalo,“ popsal Jiří Löffelmann.
Za škody způsobené vlky už Liberecký kraj proplatil bezmála 300 tisíc korun. Farmář z Frýdlantska, který je posledním známým případem, dostane za 27 ovcí 133 tisíc.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.