Logo
Vytisknout stránku

Prezident KLDS: Vojáček přichází do Lesů ČR v nejtěžší možné době (ČTK)

Hradec Králové 13. srpna - Nový generální ředitel státního podniku Lesy České republiky (LČR) Josef Vojáček přichází do čela podniku podle prezidenta Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů ČR Petra Pražana v nejtěžší možné době dané kůrovcovou kalamitou a složitým odbytem dřeva. Vojáčka Pražan považuje za profesionála a lesnického odborníka.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové bude nový generální ředitel řešit řadu nesnadných úkolů, které souvisejí s adaptací lesů na klimatickou změnu, rozšířením kůrovce i s kolapsem trhu se dřívím.

Vojáček se řízení Lesů ČR, kterým patří téměř polovina lesů v zemi, ujme v září. Dosud je šéfem Vojenských lesů a statků ČR (VLS). Podle ekologického Hnutí Duha bude muset být ředitel Vojáček aktivnější, než byl na postu šéfa VLS.

Prezident KLDS Pražan v rozhovoru pro ČTK vyzdvihl, že Vojáček je lesnickým odborníkem, který problematiku kůrovce dobře zná z působení u VLS. "Není to člověk, kterého včera někde našli a teď, protože chce kariérní růst, z něj udělali generálního ředitele," řekl Pražan.

Vojáčka však podle něj čeká nejednoduchá práce. "V této fázi se ujmout vesla, to je jako převzít velení Titaniku," uvedl Pražan. Hlavní podle něj bude to, jak se bude dál vyvíjet již nyní složitý obchod se dřevem v Česku a v okolních zemích. Pražan míní, že Vojáček bude v čele státních lesů čelit i politickým tlakům.

Za zásadní problém Lesů ČR Pražan označil to, že Lesy ČR nemají přímé dlouhodobé partnery na prodej dřeva. Se dřevem Lesů ČR fakticky obchodují lesnické firmy, které vyhrávají pětileté tendry Lesů ČR na těžbu a prodej dřeva. "Pokud tyto firmy nebudou mít odbyt, budou ze smluv postupně odstupovat a může nastat naprosto katastrofální situace," varoval Pražan. To vše je podle něj výsledkem skutečnosti, že Lesy ČR před lety rezignovaly na vlastní obchod se dřevem.

Podle Hnutí Duha bude muset Vojáček začít s masivními podsadbami ohrožených smrkových monokultur listnáči a jedlemi. "Nesmí se vyhýbat nutným změnám v mysliveckém hospodaření, aby vysazené stromy neničila přemnožená spárkatá zvěř. Při plánovaných těžbách musí dbát na minimalizaci holosečí, které ničí lesní půdu," sdělil Jaromír Bláha z hnutí.

Lesy ČR by podle něj měly také změnit způsob zadávání veřejných zakázek, usilovat o větší zapojení místních živnostníků a firem. Podle Bláhy však VLS v Brdech, kde je smrk ohrožený hynutím, stále smrky vysazují. "Věřme, že se řediteli Josefu Vojáčkovi podaří líp ohlídat těžařské firmy a nebude u Lesů ČR docházet k případům rozsáhlého poškození lesů a lesní půdy těžkými stroji, jako tomu bylo po orkánu Kyrill ve vojenském újezdu Boletice, v době kdy řídil Vojenské lesy a statky," uzavřel.

Vojáčka jako nového generálního ředitele LČR dnes představil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Do výběrového řízení na post odvolaného ředitele Daniela Szóráda se hlásilo jedenáct uchazečů. Vojáčka doporučila před jmenováním odborná komise.

Zdeněk Rychtera

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.