Přihlásit

Odolný PRACANT s moderními tvary (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Savage AXIS II XP

AMERICKÁ FIRMA SAVAGE ARMS JIŽ VÍCE NEŽ STO LET ZÁSOBUJE STŘELCE NA CELÉM SVĚTĚ SVÝMI DLOUHÝMI STŘELNÝMI ZBRANĚMI, TEDY MALORÁŽKAMI, LOVECKÝMI A SPORTOVNÍMI KULOVNICEMI. V USA, KDE FIRMA SÍDLÍ, JSOU PUŠKY SAVAGE HODNĚ ROZŠÍŘENÉ A OBLÍBENÉ, ALE ČEŠTÍ STŘELCI SI NA NĚ MUSELI DLOUHO POČKAT A PRO VĚTŠINU Z NICH BYLA TATO ZNAČKA JEŠTĚ PŘED PÁR LETY POMĚRNĚ NEZNÁMÁ.

Výrobní program zbrojovky Savage nebyl nikdy zaměřen na drahé speciální pušky, produkované v několika kusech, spíše se věnuje zbraním určeným pro širokou střeleckou veřejnost, od zbraní střední třídy až po levné „pracovní" kulovnice s nízkou pořizovací cenou, určené do těžkých podmínek.
Jednou z řady těchto pracantů je puška Savage Axis II XP, tedy velmi jednoduchá lovecká kulovnice, po inovaci nabízená s moderní polymerovou pažbou, osazená již od výrobce levným puškohledem Bushnell 3-9x40.

SAVAGE ARMS VYRÁBÍ ZBRANĚ PRO KAŽDÉHO

Málokterá úspěšná zbrojovka sází ve svém výrobním programu na produkci obyčejných, všedních a laciných zbraní, které si může koupit téměř každý a například v USA jsou brány téměř jako spotřební materiál. Možná právě v tom tkví tajemství úspěchu firmy Savage Arms, že dokázala na vcelku přeplněném zbrojním trhu vyhmátnout tu správnou mezeru.
Vzhledem k prodejnosti jejích kulovnic, můžeme Savage Arms počítat mezi úspěšné výrobce, ale na druhé straně stojí společnost poněkud na okraji zájmu médií i spotřebitelů, a především nemá žádný model, jímž by se výrazně zapsala do historie. V žádném případě ji nemůžeme zařadit mezi největší, nebo nejoblíbenější americké zbrojovky, její výrobky se svou prodejní cenou drží příjemně dole a jejich konstrukční řešení ani nenabízí nic výjimečného. Mezi nejúspěšnější a nejprodávanější kulovnice značky Savage patří modely 10, 110 a 111, ale to jsou zbraně střední třídy, řadící se mezi výkonné kulovnice vhodné nejen k lovu, ale i ke sportovnímu a služebnímu využití. Používají převážně moderní polymerové pažby OE nejnovější provedení například s výměnnými komponenty „AccuFit", nebo i velmi propracovaná hliníková šasi OE např. Savage model 10BA Stealth. V tomhle případě se výrobci podařilo ze standardní lovecké kulovnice udělat exotickou krasavici, která se vizuálně vyrovná mnohým odstřelovačským speciálům, a některým se přibližuje i svými užitnými vlastnostmi, ale za mnohem nižší cenu.

Z TOVÁRNY PŘES PRODEJNU ROVNOU NA STŘELNICI

Mezi velmi důležité výhody zbraní firmy Savage Arms patří, že právě tento výrobce jako jeden z mála věnuje zvýšenou pozornost finálnímu dokončování svých zbraní. Neexistuje, aby brány závodu opustila puška ve stavu „DoDo", tedy dodělej doma, ale výstupní kontrola velmi přísně dbá na to, aby se k novému majiteli poslala zbraň ve stavu „Out of the box".
Tím je myšleno, že právě zakoupenou pušku značky Savage stačí vybalit z krabice, nabít a může se vyrazit na lov, nebo na střelnici. Střelec tak dostane do ruky zbraň, kterou nemusí nijak upravovat a jež je připravena k okamžitému použití. Největší pozornost se věnuje kontrole závěrové vůle, i když nutno říci, že u levnějších výrobních řad, jako je Axis, je vůle poněkud vyšší. Ale ani ty nejlevnější pušky z produkce firmy Savage Arms nejsou ochuzeny o použití velmi kvalitního nastavitelného spoušťového systému Accutrigger, jenž se prvně objevil v roce 2002. Accutrigger má velmi široké rozpětí nastavení odporu spoušťového mechanismu, než je zvykem u konkurence, ale nevýhodou při změně je nutnost vyjmutí mechanismu z pažby. Součástí mechanismu je i pojistný systém Accurelease, bránící nechtěnému výstřelu, například při pádu zbraně.
Aby byla za každou cenu dodržena určitá úroveň kvality, nespoléhá Savage Arms na jiné dodavatele, ale vyrábí si sama všechny komponenty svých zbraní, včetně pažeb a spoušťových mechanismů. Do pažeb téměř všech zbraní je vložen vlastní kvalitní bedding s názvem Accustock, tedy mimo zbraně nejlevnějších výrobních řad, jako je zmiňovaná Savage Axis II XP.

SAVAGE AXIS II XP

Opakovací kulovnice Savage Axis II XP vychází z původního modelu Axis XP, který dostal u druhé generace novou polymerovou pažbu moderních tvarů se zlepšenou ergonomií, a dodává se v setu s již namontovaným zaměřovacím variabilním puškohledem Bushnell 3-9x40. Jedná se o opakovací kulovnici s rotačním, ručně ovládaným závěrem mauserovského typu. Příjemným překvapením pro uživatele je velmi nízká hmotnost zbraně, činící necelé tři kilogramy. Model Axis II XP spadá do kategorie levnějších loveckých kulovnic, i když se stále jedná o velmi dobře vyrobenou pušku s mnoha výbornými vlastnostmi, dobře vyváženou, s dlouhou životností. Nesmíme ale zapomenout, že především v USA patří tyhle „finty" mezi spotřební zboží, jež si lovec zakoupí před odjezdem do hor nebo na toulky pustinou, a málokdy se se zbraní vrací pak domů, v nejlepším případě ji použije ještě na druhou sezonu. Žádný lovec nebo myslivec také není sportovní střelec, ze své kulovnice vypálí ročně třeba jen dvě krabičky nábojů, takže taková levná lovecká puška mu bude tady u nás sloužit spoustu let, protože v našich podmínkách ji jednoduše zahodit nemůže. Stejně jako většina zbraní firmy Savage Arms je model Axis II XP nabízen v širokém spektru ráží, jmenovitě se jedná o: .223 Remington, .308 Winchester, 6,5 mm Creedmoor, .22-250 Remington, .243 Winchester, .270 Winchester, 7 mm-08 Remington, .25-06 Remington a také představenou 30-06 Springfield.
Ani u zbraní z levnějších modelových řad neustoupila Savage Arms ze svých zásad, a tak i Axis II XP je vybavena přesnou hlavní z uhlíkové oceli a vývrtem vyrobeným protahováním. Tato technologie se velmi hodí pro lovecké pušky, protože zajišťuje vysokou přesnost zbraně, bohužel na úkor životnosti hlavně. Ale to nám přece u loveckých kulovnic zase tolik nevadí.
Model Axis II XP je standardně osazen hlavní délky 22 palců (560 mm), která by, nebýt prodloužené pažby, zaručovala zbrani kompaktní rozměry, ale pro střelbu na střední vzdálenosti za pomoci zaměřovacího puškohledu plně postačuje. Povrch uhlíkové hlavně je matně černěný, ale existují i provedení pušky Axis II XP, vyrobené z nerezové oceli, tam je pak hlaveň, stejně jako tělo zbraně, v barvě kovu.
Hlaveň je jako plovoucí vsazena do pouzdra závěru, které je rovněž matně černěné a na temeni, před a za výhozním okénkem, má připevněné krátké montážní lišty, na něž se nasazuje dvoudílná montáž Millet pro zaměřovací puškohled. Mechanická mířidla ve výbavě nejsou, bylo by sice možné na lištu na závěru nasadit hledí, ale hlaveň zbraně postrádá mušku.

ZÁVĚR ZŮSTAL STEJNÝ

Ovládací páka závěru zapadá při jeho uzavření do výřezu v pažbě na pravém boku a je zakončená masivní koulí, padnoucí dobře do ruky. Pohyb závěru je hladký a jeho uzamčení pracuje lehce a čistě, ačkoli závěrové vůle nedosahují zcela hodnot použitých u zbraní Savage střední třídy. K vyjmutí závěru ze zbraně slouží tlačítko umístěné na pravém boku těla zbraně nad lučíkem. Konstrukce závěru zůstala stejná, stále má plovoucí hlavu a uzamčení provádí dva uzamykacími ozuby. Ty jsou rozděleny do dvou dvojic, vlastní uzamčení provádí dva přední výstupky, které zapadají do vybrání v pouzdře závěru. Druhá, zadní dvojice ozubů, funguje jako volně otočná vodítka, která vedou závěr při uzamykání a vystředí jeho polohu při uzamčení. Díky tomu dojde vždy ke stejnému zaříznutí střely náboje do vývrtu a zpřesnění střelby.
Rovněž Axis II XP je vybavena stejně jako ostatní zbraně z produkce Savage Arms dvěma pojistnými systémy. První tvoří manuální pojistka, která má posuvnou ovládací páčku na temeni pouzdra závěru hned za zadní částí závěru. Páčka má tři polohy OE střelba, zajištění zbraně včetně blokace závěru, a blokace spoušťového mechanismu se současným pohybem závěru. Třetí poloha slouží k bezpečnému vybíjení pušky. Druhou pojistku tvoří dělená spoušť, do které je vložen druhý jazýček, bez jehož zmáčknutí není umožněn pohyb celé spouště dozadu, a tak nedojde k výstřelu.
Nové provedení pušky Axis II XP je vsazeno do moderní polymerové pažby se štíhlým předpažbím a dlouhou hlavicí pažby, která je zakončena pružnou botkou. Ta má jen naznačené odlehčovací otvory, do nichž nemohou vnikat nečistoty a snižovat tak její účinnost. Pažba má naznačenou pistolovou rukojeť, s jemným zdrsněním úchopové části a znakem firmy zespodu. Před botkou pažby je oko pro nosný popruh, druhé oko se nachází v přední části podpažbí.
Před lučíkem spouště je umístěna rozměrná zásobníková šachta, do níž se vkládá ocelový schránkový zásobník s kapacitou čtyři náboje. Snad jedinou, vyloženě spornou částí zbraně, je právě polymerový záchyt zásobníku ve tvaru ohnutého zobáčku, jenž je součástí plastové botky zásobníku. Pokud dojde k jeho odlomení někde v pustině, bude to velmi nemilé.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Model Savage Axis II XP
Ráže 30-06 Spring eld,
nabídka dalších ráží uvedena v textu článku
Stoupání vývrtu 1:10"
hlavně
Délka hlavně 560 mm (22 palců)
Celková délka 1110 mm (43,87 zbraně palce)
Hmotnost 2950 gramů OE 6,5 libry (prázdná zbraň bez puškohledu)
Spouššový Accutrigger OE nastavitelný mechanismus na cca 6.5 až 30 N

* Ani ty nejlevnější pušky zďprodukce firmy Savage Arms nejsou ochuzeny o použití velmi kvalitního nastavitelného spoušťového systému Accutrigger.

Charakteristika

* Savage Axis II XP je opakovací velkorážná puška, vyráběná v devíti rážích, od .223 Remington až po 30-06 Spring eld. Patří mezi levnější lovecké zbraně, takzvané „pracovní" pušky, u nichž je kladen důraz na co nejmenší prodejní cenu, ale se současným zachováním určité kvality, vysoké přesnosti střelby a životnosti. Puška v této konfiguraci je vhodná pro lovecké účely nebo nenáročnou rekreační střelbu.

* Uhlíková, matně černěná hlaveň je uložena jako plovoucí do ocelového pouzdra závěru, celá sestava je vložena do moderní polymerové pažby, zakončené pružnou botkou.

* Závěr s plovoucí hlavou je uzamčen dvěma ozuby do drážek v pouzdře závěru. Uzamykací ozuby jsou ve dvou dvojicích, přední výstupky uzamykají závěr, druhé dva pracují jako otočná vodítka a po uzamčení vystřeďují hlavu závěru v přední poloze.

* Na temeni pouzdra závěru je dvoudílná lišta Weaver, na které je v montáži Millet uchycen puškohled Bushnell 3-9x40, mechanická mířidla se u zbraně nepoužívají. Vyjímatelný schránkový ocelový zásobník má kapacitu 4 náboje, jeho botka a páčka záchytu je polymerová.

* Pro zlepšení přesnosti zbraně je použit nastavitelný spouššový mechanismus rmy Savage Arms s obchodním názvem Accutrigger. Pojistky pušky Axis II XP jsou dvě OE šoupátková se třemi polohami, umístěná na temeni zbraně za závěrem, a druhá v jazýčku spouště.

* Výrobcem zbraně je Savage Arms, 100 Springdale Road, West eld, USA, www.savagearms.com.

* Dovozcem je firma PROARMS. CZ, V oblouku 266, Čestlice-Průhonice, Praha-Východ, www.proarms.cz, za set zbraně s nasazeným puškohledem zaplatíme 18 850 Kč.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.