Logo
Vytisknout stránku

Vojenští lesáci připravují naučnou stezku kolem šumavského rybníku Olšina (novinky.cz)

Rybník Olšina spolu s rekreačním střediskem Vojenských lesů a statků je mimořádná klidová oblast na Šumavě, nacházející se na hranici vojenského újezdu Boletice. Je to oáza relaxace, téměř bez civilizačních vlivů. Mohou sem i běžní návštěvníci, zdejší restaurace je vyhlášená.

Připravovaná naučná stezka má návštěvníkům Šumavy zpřístupnit dosud málo známé přírodní bohatství – Národní přírodní památku Olšina, Ptačí oblast Boletice a další chráněná území Natura 2000.

Více než sedmikilometrový okruh, který povede částečně po cestách, ale také na pilotech nad vodní hladinou a mokřady zde s finanční podporou evropského fondu pro regionální rozvoj INTERREG V-A Rakousko – Česká republika vybudují Vojenské lesy a statky ČR (VLS) společně s rakouským spolkem Verein Waldschule Böhmerwald.

Součástí projektu nazvaného „Po stopách společného přírodního a kulturního dědictví jižních Čech - Horního Rakouska“ je také výstavba návštěvnického střediska s interaktivní výstavou o přírodě a historii regionu.

Stezka ve stylu bobří hráze

„Naučná stezka dlouhá 7,3 kilometru začne u památkově chráněné budovy rybářské bašty Olšina, kde je umístěna expozice o lesnictví, rybářství a místním ptactvu. Část trasy okolo rybníka z 15. století povede po pevných cestách, druhá část pak návštěvníky po dřevěných chodnících a mostcích na pilotech zavede také do mokřadů i přímo nad hladinu rybníka. Součástí trasy bude vedle naučných infotabulí o zdejší floře a fauně mimo jiné také plovoucí vor, na němž návštěvníci mohou ručkováním po laně z trasy odbočit a pozorovat přírodu z hladiny rybníka. Nad nivou Olšinského potoka, který rybník napájí, pak bude mít trasa podobu stylizované bobří hráze. Počítá se i s dalšími prvky, jako je pozorovací budka v mokřadech nebo malá rozhledna,” informoval mluvčí VLS Jan Sotona.

„Naučnou stezkou kolem rybníka Olšina otevíráme více lokalitu, která byla po desetiletích zpřístupněna v rámci optimalizace vojenského újezdu Boletice před dvěma lety. Chceme návštěvníkům Šumavy představit unikátní přírodu, která těmto místům dominuje také díky tomu, že se jim vyhnul civilizační ruch,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

Olšina je součástí Ptačí oblasti Boletice, která zde byla zřízena nařízením vlády v roce 2005 na 23,5 tisících hektarech, jimž se vyhnuly rozsáhlé meliorace i větší zátěž v podobě dávek umělých hnojiv a pesticidů. Území nepoznalo znečištění vod z komunálního odpadu. Lokalita, která je významnou pramennou oblastí, je domovem 136 druhů ptáků, mezi nimi 53 zvláště chráněných druhů a 66 druhů z Červeného seznamu ptáků České republiky. Unikátní je také flora rybníka Olšina v čele se sibiřským tavolníkem vrbolistým (Spiraea salicifolia).

Východiskem pro výpravy kolem Olšiny by se mělo stát nové návštěvnické středisko s interaktivní prezentací o přírodě na české i rakouské straně tohoto šumavského regionu i o jeho historii.

Naučná stezka (otevřena by měla být společně s infocentrem v květnu 2020) bude mít dobré dopravní napojení, začínat bude jen několik set metrů od lesní zastávky Hodňov na páteřní šumavské lokálce z Českého Krumlova na Černý kříž a Volary. Velká část trasy bude také řešena bezbariérovým způsobem pro tělesné handicapované návštěvníky.

Vratislav Konečný

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.