Logo
Vytisknout stránku

Lékaři v Krnově letos ošetřili už tři děti po uštknutí zmijí (ČTK)

Krnov (ČTK) - Lékaři nemocnice v Krnově na Bruntálsku už letos ošetřovali tři děti po uštknutí zmijí. Nedávno tam museli na několik dní hospitalizovat dvanáctiletého chlapce, kterého had uštknul během dovolené v Malé Morávce. Lékaři apelují na rodiče, aby kousnutí hadem nepodceňovali a vždy bezodkladně zamířili s dítětem do nemocnice. Nemohou totiž odhadnou reakci dětského organismu na hadí jed, ani dobu nástupu možné reakce. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Jiří Krušina.

Podle něj chlapec uštknutý zmijí pobýval s rodiči na dovolené v horách. Spolu s bratrancem našel zmiji a šli na to upozornit rodiče a příbuzné. "Ti chlapcům nevěřili. Jeden z dospělých dokonce pobídl hocha k tomu, aby ji chytil, kdy údajně spoléhal na případnou plachost zvířete. Hoch se zmiji snažil zvednout na klacku. Když se mu to nedařilo, chtěl ji chytit rukou. V tu chvíli jej kousnula do prstu," uvedla primářka dětského oddělení nemocnice Marie Žaloudíková. S oteklou rukou a podlitinami musel být hoch několik dnů hospitalizován v nemocnici.

Poprvé had na Bruntálsku zaútočil už v dubnu, kdy uštknul jedenáctiletou dívku z Janova, která si nejprve myslela, že se v zahradě popálila o kopřivu. "Její maminka, která je zdravotní sestra, si místo prohlédla a uviděla podezřelé stopy po kousnutí. Dívku alergičku dopravila do nemocnice, kde jsme ji hospitalizovali," uvedla Žaloudíková. Dívka se v nemocnici léčila bez větších komplikací. Horší průběh ale mělo uštknutí zmijí u čtyřleté dívky, kterou had pokousal v květnu na předzahrádce domu v Horním Benešově. "Došlo k rychlému rozvoji otoku a krevních podlitin. Dívku jsme přijali na JIP dětského oddělení. Vzhledem ke zhoršování jejího stavu, kdy otok a podlitiny postupovaly až do oblasti podbřišku, jsme se rozhodli dívku letecky přeložit do Fakultní nemocnice v Olomouci. Tam byli připraveni v případě zhoršení stavu malé pacientky aplikovat antisérum. Naštěstí k tomu nedošlo a dívenka byla na doléčení přivezena zpátky k nám," doplnila Žaloudíková. Podobný počet uštknutých pacientů lékaři na Bruntálsku zaznamenali i vloni.

Lékaři doporučují, aby lidé po uštknutí hlavně zachovali klid. Před nezbytným transportem do zdravotnického zařízení je vhodné postiženého uložit do stínu a podávat mu studené tekutiny. Poraněnou končetinu je dobré znehybnit, dát do zvýšené polohy a chladit. Rozhodně se jed nevysává a končetina nezaškrcuje či místo uštknutí nerozřezává. Smrtelné účinky jedu zmije obecné jsou vzácné. Nejnebezpečnější jsou pro malé děti zhruba do tří let. Komplikace ale mohou vzniknout také u pacientů, u nichž se vytvoří otok v oblasti krku, hlavy, dýchacích cest nebo případně u alergiků se závažnými reakcemi na jed jiných zvířat, u nichž se může rychle rozvinout anafylaktický šok s velkým poklesem krevního tlaku a kolapsem krevního oběhu a dýchání.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.