Přihlásit

Myslivci budují napajedla, rybáři zachraňují ryby (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Benešovsko – Vysoké teploty a nedostatek dešťových srážek vysušují celé léto Benešovsko.
Podle metereologů bude podobný ráz počasí panovat ještě několik týdnů. V přírodě začíná být nedostatek vody viditelný na první pohled, klesá hladina vod, žloutne tráva i stromy.
Horko a nedostatek vláhy způsobují problémy i lesní a polní zvěři. Myslivci musí například dodávat vodu do polních napajedel.
Na okraji polí z toho důvodu zakopávají staré vaničky a každý den v nich mění vodu.
Vzhledem k vysokým teplotám je potřeba ji vylévat a doplňovat pravidelně, aby se nekazila. „
K těmto napajedlům chodí všechna zvěř, například sojky, strakapoudi, srnčí, jezevci či prasata.
Uprostřed napajedla je kámen, aby si na něj ptáci mohli sednout,“ vysvětluje Jan Holub z Mysliveckého sdružení Háj Pecerady.
V plánu mají vybudovat další, a proto shánějí vaničky ze sprchových koutů, případně si vypomáhají i jinak. „Nás hospodář bydlí u pole, na jehož kraj každý den donese kýbl s vodou. Za den bývá vypitý, chodí mu tam tak šest kusů srnčího,“ dodal Jan Holub.

Nedostatek dešťových srážek způsobuje i další problémy. „Vyschnul nám myslivecký rybník, některé ryby uhynuly a zbytek jsme museli vylovit a odvézt do jiného rybníka,“ řekl Jan Holub.
„Znát je také úbytek vody v řece Sázavě nebo ve zdejším Janovickém potoku,“ doplnila jej Alena z Týnce nad Sázavou.
Extrémní počasí je obtížné i pro volně žijící zvířata ve městech. Lidé jim mohou pomoct zdánlivou maličkostí – stačí aby naplnili nepříliš vysokou nádobou vodou a umístili ji například na okenní římsu či zahradu.
Ptáci či ježčí si ji už najdou a získají tak tolik potřebnou tekutinu.
Miska by měla být pravidelně vyplachována a voda v ní měněna.
Poněkud lépe jsou na tom zvířata ve vlašimské parazoo, v níž se nachází zástupci volně žijících živočichů, kteří nemohou být vypuštěni zpět do volné přírody. Parazoo přijala několik opatření, která mají zvířatům pomoct přečkat horké počasí. Pracovníci častěji mění zvířatům vodu v pítkách, kontrolují její teplotu či zvířata rosí a stříkají. Omezili také přísun suchého krmiva a kropí cesty, aby se příliš neprášilo do voliér.
Letošní počasí způsobuje problémy například také chovatelům koní a dobytka, které trápí nedostatek sena. Někteří začnou brzy zkrmovat to, co měli na zimu, jiní shání seno po sousedech, známých i všude možně po republice. Podle slov chovatelů vzrostla cena za balík slámy, již nyní za něj dají tisíc korun. Někteří uvažují o tom, že budou muset část zvířat poslat na jatka.

Jana Vrtišková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.