Přihlásit

Začala hnízdící sezóna: Těší mě, jsem orel královský! (ahaonline.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Loni u nás přivedli na svět deset mláďat a už zase sedí na vejcích. Klenotům mezi českými dravci, orlům královským, začala hnízdící sezona. Jedenáct zamilovaných ptačích párů nesmí nikdo a nic rušit. Ve dne v noci je sledují ornitologové.

Místa, kde orli královští hnízdí, ochránci přírody úzkostlivě tají. Prozradili pouze, že se nacházejí na Moravě. „Pro orly nastalo velmi citlivé období a my se snažíme je co nejvíc uchránit před nepřízní počasí, ale i před ohrožením ze strany lidí," řekl Aha! šéf České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Ví, o čem mluví, dva orli královští se loni stali oběťmi otrávených nástrah. „Bylo to poprvé od roku 1998, kdy se u nás zahnízdili," dodal Vermouzek. Mláďata orla královského se líhnou v květnu. Ve snůšce jsou obvykle dvě až tři vejce, která mají barvu šedobílou s rezavohnědými skvrnami. Péče o mláďata v hnízdě trvá 65 až 80 dní.

Celý život jsou si věrní
Orlí páry uzavírají partnerství na dlouhé roky, mnohdy na celý život. Jako jedni z mála živočichů se páří, aniž by chtěli přivést na svět mladé. Důvodem je pravděpodobně utužení partnerského vztahu. Samice je větší a silnější než samec, a tudíž dokáže lovit i větší kořist. Občas se stane, že svého partnera kořistí nakrmí.

Žádný drobeček to není
Dožívá se až 56 let
Pohlavně dospívá v 5 letech
Délka 70 – 84 cm
Hmotnost samec až 3 kg, samice až 4,5 kg
Délka křídla samec až 61 cm, samice až 63 cm
Rozpětí křídel samec 175 – 205 cm, samice až 220 cm.
Potrava křečci, zajíci, bažanti, holubi, mršiny

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.