Přihlásit

Vlci se vracejí od 90. let, jsou většinou v horských oblastech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 3. srpna - Výběr informací o vlcích v Česku (v noci na dnešek uvízl vlk v ohradě v Krkonoších, správci KRNAP zvíře pustili na svobodu):

- Vlk obecný, který byl tradiční součástí české přírody, nyní patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Hojně se vyskytoval ještě v 17. století, pak byla jejich populace decimována lovem. Poslední vlci byli odstřeleni koncem 19. a počátkem 20. století - v roce 1874 byl zastřelen poslední vlk na Šumavě, o čtyři dekády později pak v Beskydech.

- Na území ČR se vlci začali vracet v polovině 90. let minulého století, v Beskydech byl například poprvé ověřeně pozorován v roce 1994. Zvířata pravděpodobně přišla ze Slovenska.

- Kromě Beskyd se vlci postupně objevili v Jeseníkách a Rychlebských horách, v Lužických horách, v Krkonoších, v okolí Máchova jezera na Českolipsku, na Šlukonovsku a Děčínsku, na Broumovsku, ale i na Šumavě a v Krušných horách. Vlci v českých horách pocházejí podle odborníků z Německa a Polska. Loni byl usmrcen vlk na dálnici D1 na Vysočině a zaznamenán jeho výskyt ve Žďárských vrších. Letos byl potvrzen výskyt vlků v oblasti Novohradských hor na Českobudějovicku a okolí Třeboně na Jindřichohradecku, ti pravděpodobně přišli z Rakouska. Vlci se zřejmě objevili i v Českém středohoří na Litoměřicku.

- Podle loni zveřejněné studie, ve které odborníci analyzovali data získaná při desetiletém monitoringu šelem mezi roky 2003 a 2012, počty vlků v Beskydech stagnují. Vliv na velikost vlčí populace má podle vědců zřejmě i legální lov těchto šelem na Slovensku. Podle hlavního autora studie Miroslava Kutala z olomouckého Hnutí Duha se od roku 2013 výrazně rozšířilo území, kde je vlk na Slovensku celoročně chráněný. Navzdory lepší ochraně se zatím vlkům nepodařilo založit smečku v Beskydech, tři jiné smečky se ale podle studie od roku 2014 vytvořily v Čechách.

- Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci.

- Negativní stranou návratu vlků jsou škody, které způsobují především chovatelům hospodářských zvířat, hlavně ovcí. Napadení stád vlky jsou hlášeny nejčastěji z Beskyd, například v letech 1994 až 2002 podle odhadu správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy zardousili a roztrhali přibližně 300 ovcí. V roce 2016 byl zaznamenán první případ napadení skotu velkými šelmami v Krkonoších, vlci zde koncem srpna zabili dvě telata.

- Škody způsobené zákonem chráněným vlkem chovatelům proplácí stát, respektive krajské úřady, například Královéhradecký kraj do poloviny letošního června vyplatil chovatelům z Broumovska na náhradách škod způsobených vlky 492.887 korun. Chovatelé také mohou na zabezpečení pastvin před útoky vlků na domácí zvířata či pořízení pasteveckého psa čerpat dotace.

- Vlci podle odborníků nikdy neútočí na lidi, jsou velmi plaší a kontaktu s člověkem se vyhýbají. Jiří Bureš z Agentury ochrany přírody a krajiny v květnu řekl ČTK, že útoky na lidi se nestávají ani v divoké přírodě v místech, kde je populace mnohem vyšší. "Lidé by měli vědět, že od počátku století nebyl v Evropě zaznamenán jediný případ napadení člověka vlkem. Pastevci si za dlouhá desetiletí, kdy v Beskydech vlci nebyli, odvykli využívat pasteveckých psů, kteří stádo chrání v noci," řekl v roce 1999 ČTK ekolog Mojmír Vlašín.

- V české krajině se v posledních letech objevilo několik dalších dříve vyhubených druhů, k nejznámějším patří rys ostrovid, bobr evropský či losos obecný. Řada dalších tradičních zvířat naopak z přírody mizí, zcela zmizelo několik druhů ptáků (poštolka rudonohá, polák malý, mandelík hajní), populace některých hojných druhů velmi poklesly (například koroptev polní), výrazný pokles populace nastal například u perlorodky říční, hnědáska osikového, užovky stromové a mnoha dalších.

- Vyhláška ministerstva životního prostředí uvádí ve výčtu desítek kriticky ohrožených druhů živočichů i 12 druhů savců - vedle vlka, rysa či medvěda například i kočku divokou, sysla obecného, plcha zahradního, tchoře stepního a několik druhů netopýrů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.