Přihlásit

Žíznivá zvířata vodu z napajedel téměř vypila (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V suchu a vedru zvířata téměř vypila vodu z napajedel, která jsou na Kokořínsku. Napajedla slouží zvěři už čtvrtým rokem. V oblasti Mělnické Vrutice a Řepínského dolu jich je celkem šest. Pracovníci Středočeských vodáren, které napajedla vybudovaly, je chodí kontrolovat a čekalo na ně překvapení.
„Pravidelně napajedla kontrolujeme a u některých jsem zjistil značný úbytek vody. Nejdřív jsem se domníval, že se jedná o závadu v jejich konstrukci, což se ale nepotvrdilo. Proto jsem nainstaloval fotopast, která ukázala, že za to může obrovská návštěvnost žíznivé lesní zvěře,“ vysvětlil Václav Jásek ze Středočeských vodáren.
Snímky pořízené fotopastí ukazují, že se k vodě stahují desítky divokých prasat, laní i srnců či stáda daňků, ale také třeba jezevci, lišky a zajíci.
Voda se neztrácí, zvířata ji jednoduše spoustu vypijí, protože v přirozeném prostředí je nyní zdrojů vody pro zvířata nedostatek. Proto stále více využívají vybudovaná jezírka.
„V tomto počasí navíc divoká zvěř ztrácí svou přirozenou plachost, k napajedlům tak chodí i v době, kdy zaměstnanci našeho střediska pracují v jejich okolí,“ dodal Jásek.
Podle něho jsou napajedla průběžně doplňována vodou z nejbližšího zdroje, a tak ani v tropických teplotách nehrozí, že by v nich byl nedostatek vody.

Radek Plavecký

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.