Přihlásit

Stát schválil 4,8 mld Kč na projekty ohledně životního prostředí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 2. srpna - Ministerstvo životního prostředí schválilo dalších 4,8 miliardy korun na 400 projektů z Operačního programu Životní prostředí. Nejvíce peněz, přes dvě miliardy, si rozdělí desítky samospráv a vodohospodářů na zlepšení distribuce pitné vody a její kvality a na výstavbu nebo revitalizaci tůní, mokřadů, rybníků a vytváření poldrů, které patří mezi klíčová opatření ministerstva v boji se suchem. ČTK to dnes sdělila mluvčí Petra Roubíčková.

Vedle vody a boje se suchem půjdou peníze i na stavbu sběrných dvorů, třídicích linek, pasivních budov, výsadbu zeleně, zateplení obecních úřadů, škol a školek, sportovních hal či kulturních středisek a zlepšení ovzduší ve městech.

Díky dotacím podle Roubíčkové začnou například práce na stavbě vodovodu ve středočeských obcích Pětihosty a Příčovy nebo v Hlušovicích v Olomouckém kraji, Hranice na Karlovarsku pak mají naplánované rozšíření stávajícího vodovodu. S projektem uspěla také Úpravna vody Želivka, která zásobuje pitnou vodou velkou část Prahy, Středočeského kraje a Vysočiny a která z operačního programu dostane 753 milionů korun na modernizaci své technologie.

Přes miliardu z celkové schválené částky dotací dostanou více než dvě stovky projektů zaměřených na snížení množství komunálního odpadu na skládkách. Dotace má přispět městům například k navýšení kapacity a počtu svozových míst nádob na tříděný odpad.

Další miliardu korun si rozdělí projekty průmyslových podniků na náhradu, rekonstrukci nebo pořízení dodatečných zařízení na spalovací a ostatní stacionární zdroje znečišťování. "Jde opravdu o kvalitní projekty se zásadním přínosem pro ovzduší ve městech, proto se budeme snažit najít další peníze, abychom jich mohli podpořit co nejvíce," uvedl k tomu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na projekty energetické úspory jde 112 milionů korun, z toho 90 milionů na pasivní výstavbu. Ve většině případů se projekty týkají kompletního či částečného zateplení úřadů, škol nebo hal a výměny jejich střech, oken i dveří. V řadě případů jsou součástí rekonstrukce i systémy nuceného větrání s rekuperací, solární panely nebo výměna starých zdrojů vytápění za ekologičtější a úspornější. Podle ministerstva tyto projekty přinesou starostům úsporu peněz z obecních rozpočtů i nižší spotřebu energie, a tedy i čistší životní prostředí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.