Přihlásit

Ptáci i drobní živočichové se mnohdy nemají kde napít (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O tom, že člověk má v parnech pořádně pít nealkoholické nápoje, není pochyb. Lidé obvykle nezapomínají ani na svoje čtyřnohé mazlíčky. Chladivou vodu samozřejmě potřebují i drobná zvířata a ptáci, kteří však mohou mít potíž sehnat ji. „Nejhorší je to na sídlišti. Prosím, dejte nádobky s vodou na zem nebo nalejte vodu na nepropustná místa jako např. vršky od potrubí v chodníku,“ nabádá veřejnost ekoložka Eva Tylová z Prahy 12. Rozhodně jí přitakává Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).
„Voda ve městech je velmi nedostatkové zboží, veškeré ptactvo, ale i drobní savci nemají možnost se někde napít,“ konstatovala s tím, že ptáci ji využívají také ke koupání a čištění.
Ideální, jak jim pomoci, jsou podle ní různé podkvětníky, nízké mističky – pozor, ať nejsou příliš hluboké, aby se zvířata neutopila – nejen na parapetech, balkónech, ale i na travnatých plochách. „Nemusí to být jen nevzhledné plastové mističky, dají se koupit i speciální pítka, která vytvoří pěknou dekoraci,“ řekla Právu. Vodu je nezbytné pravidelně měnit. Poslouží nejen opeřencům, v nočních hodinách ji využijí třeba veverky nebo ježci. „Je to v těchto vedrech nesmírně důležitá věc,“ říká o nádobách s vodou Nezmeškalová.
Lidé podle ní nejsou nevšímaví, např. na Facebooku v různých skupinách dokumentují náhradní vodní zdroje. Zájemci se rady, jak pomoci, dozvědí na ČSOP. „Určitě by se dalo udělat víc. Mnohdy to lidi ani nenapadne, osvěta je velmi užitečná,“ říká.
Laika možná překvapí, že i ptáci mohou být dehydrovaní a cítit horko, i když ne v takovém smyslu jako člověk. Chladí se například otevřeným zobáčkem, stahují se do stínů. Vodu se snaží získat i z popadaného ovoce v zahradách.
Více práce pociťují kvůli vedrům, která aktuálně sužují nejen metropoli, v záchranných stanicích. „Zaregistrovali jsme velký nárůst počtu ptačích mláďat. Hnízda bývají pod střechami, kde teplota neskutečně stoupá a mláďata vyskakují mnohem dřív, než by měla. Pak hrozí úhyny, ptáčata nejsou dostatečně vyvinutá,“ poznamenala Nezmeškalová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.