Přihlásit

První pomoc pro psy při uštknutí hadem (ČRo Sever)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

moderátorka
--------------------
Je úterý, poslední červencový den tohoto roku. U nás dozpíval Aleš Brichta a pojďme za naší první reportáží, protože nejen na lidi, ale i na naše psí kamarády číhá v přírodě spousta nebezpečí. Na vyhřátých loukách se například může stát, že psa uštkne had. Jak se v takovém případě zachovat, tak proto požádala o radu Veronika Králová veterinářku Marcelu Mackovou.

Marcela MAŠKOVÁ, veterinářka
--------------------
Může k tomu dojít, letos už byl tady uštknutej pes. Musím říct, že psi to snášejí celkem dobře, ale samozřejmě je potřeba veterináře navštívit, protože velmi často dochází v místě uštknutí k hnisavými zánětu  tkáně, dochází k obrovským otokům, u některých psů může potom při rozvinutí otravy dojít až k rozpadu tkáněv místě kousnutí. Takže určitě je potřeba podat léčbu. To znamená ve formě kortikoidů, ve formě antibiotik. Pokud pes upadá do šoku, tak samozřejmě intenzivní infuzní terapie.

Veronika KRÁLOVÁ, redaktorka
--------------------
A takové to, co slyšíme u lidí, ránu rozříznout a vycucnout?

Marcela MAŠKOVÁ, veterinářka
--------------------
To ani u lidí by se dělat nemělo, protože ten, kdo by to dělal, může mít v puse nějaké drobné oděrky a může pak otrávit sám sebe. I když tady v Čechách jed od zmije v podstatě není nebezpečný ani pro člověka, ani pro zvíře. Možná pro nějaké maličké, anebo pro dítě. První pomoc zaškrcení rány nijak zvlášť nefunguje, opravdu je lepší přijít k veterináři v dohledné době. Může se stát, že majitel si nevšimne toho, že je pes uštknutý a zvíře začne někde otékat, tak je potřeba veterináře navštívit. Doma moc člověk nezvládne.

Veronika KRÁLOVÁ, redaktorka
--------------------
Psi jsou zvědaví, čmuchají, květiny kvetou a na nich jsou včely. A občas jsou pod zemí třeba vosí hnízda. Když je pes poštípaný, jak na to?

Marcela MAŠKOVÁ, veterinářka
--------------------
Jestliže je poštípaný hodně, je potřeba navštívit veterináře, pro jistotu. Protože může samozřejmě dojít k rozvinutí alergické reakce, z jednoho, ze dvou štípnutí většinou není žádný problém, pokud zvíře není alergické. Alergii většinou už pánečci znají, takže já doporučuju, aby měli u sebe dithiaden tak jako pro lidi na alergii, nebo v jako první pomoc se dá použít jakékoliv lidské antihistaminikum, Xyzal, Zyrtec, Zaryten, to, co běžně lidi doma mívají, když jsou sami alergici.

Veronika KRÁLOVÁ, redaktorka
--------------------
Co když ta včela nebo vosa štípne psa tak nešťastně, že to je někde u čumáku nebo v tlamičce a on začne natékat tak, že nemůže dýchat?

Marcela MAŠKOVÁ, veterinářka
--------------------
Je potřeba zajistit, aby k dýchání mohlo dojít. To znamená tlamku se snažit rozevřít, stlačit jazyk, zprudka chladit a samozřejmě vyhledat co nejbližšího veterináře akutně.

moderátorka
--------------------
Psi mohou mít alergickou reakci na pyl a trávy stejně jako lidé. Rozdíl je ovšem v tom, že u psů se alergie většinou projevuje jako záněty kůže. Hnisavými záněty očí a rýmou psi netrpí zase tak často.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.