Přihlásit

Čáp, prostřelený skrz naskrz šípem, se uhnízdil v Polsku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Varšava 31. července - Rozruch v okolí polského města Kielce vyvolal čáp, viditelně prostřelený skrz naskrz šípem. "Pomoci se mu zatím nedá," tvrdí experti. Šíp je nejspíše památka na přezimování v Africe, nebrání však čápovi v létání, jak svědčí i přelet do hnízda ve vsi Wilczkowice ve středu Evropy.

"Pro ptákovo dobro by bylo nejlépe šíp rychle vytáhnout. Čáp ale nechce spolupracovat a nechat se chytit," uvedl na sociální síti spolek milovníků čápů. "Je v dobrém stavu, nekrvácí, krmí se," řekla listu Gazeta Wyborcza Magdalena Berezowská z nadace na ochranu přírody.

Podobný případ se už stal v roce 2006 a tehdy se o čápa prostřeleného šípem zajímalo celé Polsko. Ptákovi se lidé pokoušeli pomoci, ale nenechal se chytit. Do polského hnízda se vrátil i následující rok.

"Není šance chytit čápa, který létá. Jen by se mu mohlo ublížit. Kdyby ho uspali, zřítil by se z hnízda," varoval Janusz Wróblewski, který vede útulek pro zvířata. "Určitě (čáp) pociťuje jisté tělesné nepohodlí, ale neoslabilo jej natolik, aby nemohl normálně fungovat," ujistil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.