Přihlásit

Myslivecký kotlík pro sousedy a přátele myslivosti (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

POPŮVKY

Čtvrtou prázdninovou sobotu se opět za vesničkou Popůvky nad Jihlavou proběhly děti kouzelnou mysliveckou stezkou, na které potkávaly zvěř doslova na každém kroku.

U ztrouchnivělého pařezu na ně pátravě vykukoval překvapený zajíc, ale hned nedaleko se suchou trávou prodíral pořádný štětináč s úctyhodnými zbraněmi. Ten občas zaskočil i leckterou doprovázející maminku. Kňour tentokrát kupodivu ponechal v klidu bez bekání srnce šesteráka, popásajícího se opodál. Kuna si zálibně prohlížela pestře zbarveného bažanta a z větví stromů vše pozorně sledovali výr, puštík i krahujec. A ještě celou řadu dalších preparátů, včetně vzácnějšího ořešníka kropenatého či ostralky štíhlé, ukryli členové Mysliveckého spolku Pojihlaví kolem lesní stezky, na které docházelo k řadě překvapivých setkání. Malí myslivci pak mnohokrát vraštili svoje čelíčka, aby pernatou i srstnatou zvěř správně pojmenovali, protože ani norka amerického nepotkávají tak často.

Dobrá znalost naší zvěře i nelíčený zájem o vzácnější druhy se jim však vyplatily, protože s razítkem na ruce se běželo k dalším disciplínám radostněji, například ke stloukání krmelce pro zimní přikrmování, střelbě ze vzduchovky s puškohledem i z opravdové flobertky a k dalším. S alespoň jedním razítkem na ruce bylo možné se svézt záchranářskou lanovkou přes lesní roklinku nad vyschlým potokem anebo pracovní čtyřkolkou popovézt k lesu pytel jadrného krmiva. Se všemi pěti razítky se nakonec běželo pro odměny, a nebyly jen sladké. Myslivci si připravili také omalovánky a pexesa, tužky, pravítka a záložky s obrázky zvěře, pro větší děti i brožurky Českomoravské myslivecké jednoty o myslivosti a lesnictví k lehkému, ale poučnému letnímu čtení.
Z louky to však po celou dobu vonělo čerstvě připravovanou zvěřinovou ochutnávkou – přírodním kotlíkem z divočáka na zelenině, což ve spojení s výčepem přitahovalo dospělé návštěvníky – sousedy a přátele myslivosti, kterým se rozhodli myslivci z Hartvíkovic, Popůvek a Kramolína touto formou poděkovat za spolupráci a vzájemný respekt.
Díky sokolníkům z Vícenic si mohly děti pohladit, a dokonce i nakrmit živé dravce - krkavce, výra, puštíka i sovičku pálenou, ty odvážnější si je vzaly na ruku, odvahu k tomu pak sebrali i někteří dospělí.


Vše se přitom odehrálo v duchu prastarých mysliveckých tradic. Hned na uvítanou nastoupili myslivci za zvuku mosazných lesnic jako na společném lovu a svoje sousedy přivítali sborovým zpěvem mysliveckého hlaholu Vítání. Po několika větách předsedy spolku o smyslu soudobé myslivosti zazněl ještě i Začátek honu. Během občerstvení předvedli myslivečtí trubači další ukázky lovecké hudby, včetně částí Hubertské mše B dur k poctě svatého Huberta, patrona myslivosti. Nezapomněli ani na formální závěr, podobný výřadům na honech, při kterém se nad lesem vznešeně, a přitom pokorně neslo Babylonské halali z pera místních trubačů.
Dobrá nálada a sousedské povídání však na louce pokračovalo, i když odpolední žhavé slunce překryly večerní dešťové mraky, ale to už místní děti ve svých postýlkách rozjímaly nad odpoledními zážitky.

Miroslav Nováček

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.